Kursus TVET
Seni Kulinari

MCU-1-11

Pengenalan Kursus

Seni Kulinari adalah kursus dalam bidang masakan, penyediaan makanan, pastri dan kek serta aktiviti-aktiviti yang tertumpu di dapur. Kulinari adalah seni yang menonjolkan tatacara atau kemahiran bagi mengetengahkan sesuatu masakan dari tahap persiapan sehingga penghidangan.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Lepasan sekolah SPM/ STPM/ Warganegara Malaysia/ Pendapatan Ibu & Bapa tidak melebihi RM5,000/ Bujang
1.1
Kod Subjek Subjek Wajib/Pilihan Kategori Pilihan Min Gred Aktif
1103 BAHASA MELAYU Wajib E Aktif

Atau

1.2

Umur Minimum : 17
Umur Maksimum : 25


Atau

1.3
Calon Bumiputera Sahaja

Atau

1.4
Warganegara Malaysia Sahaja

Atau

1.5
1. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Wajib) ,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib) ,
4. Bujang (Wajib)

Atau

1.6

Syarat Umum:
1. 18 Tahun - 25 Tahun


Tempoh Pengajian
2 Bulan

Prospek Kerjaya
Hospitality and food service

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
SABAH SKILLS & TECHNOLOGY CENTRE
Alamat
NO. 8, JALAN 1C KKIP SELATAN
INDUSTRIAL ZONE 1 (IZ1) KKIP
88460 KOTA KINABALU
SABAH
Negeri
SABAH
Penyelaras
JENNIFER MICHAEL
Telefon
088-496613
Emel
jennifer@sstc.org.my
Laman Web
sstc.org.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
-TIADA-