Kursus TVET
OPERASI SENI KULINARI

I561-005-3:2022;OPERASI SENI KULINARI

Pengenalan Kursus

Melatih individu dalam kemahiran memasak secara profesional (masakan tempatan & antarabangsa).

Mempelajari pengurusan dapur dari segi perancangan, kawalan kos, keselamatan dan kualiti.

Memastikan kelancaran penyediaan makanan dalam pelbagai jenis operasi makanan.

Meningkatkan kemahiran kreativiti dan persembahan makanan.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. SKM Tahap 3: Tamat SKM Tahap 2 dalam bidang berkaitan
1.1

OPERASI SENI KULINARI [I561-005-3:2022] Atau

PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN [I561-005-2:2022] Atau

Penyediaan & Pembuatan Makanan [HT-012-2:2012] Atau

Penyedia Makanan [L-041-2] Atau

Penyedia Makanan [L-040-2]


Atau

1.2
1. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Wajib) ,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Atau

1.3

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 45


Atau

1.4
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

2. Telah menamatkan SKM Tahap 2 dalam bidang berkaitan

Tempoh Pengajian
12 Bulan

Prospek Kerjaya
Jawatan Lokasi Bekerja
Tukang Masak / Chef Hotel, restoran, katering
Chef de Partie Mengendalikan bahagian tertentu dalam dapur (contoh: sup, panggang, pencuci mulut)
Sous Chef Penolong kepada ketua chef, menyelia operasi dapur
Executive Chef Bertanggungjawab keseluruhan operasi kulinari
Penyelia Dapur Kawal selia kakitangan & stok
Usahawan Makanan Perniagaan makanan sendiri – restoran, food truck, katering

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
ETVA CENTRE
Alamat
50-B-1, KELANA MALL, JALAN SS6/14, KELANA JAYA 47301 PETALING JAYA, SELANGOR DARUL EHSAN
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
NUR 'SYAHIRAH ATIQAH BINTI HAZHAM
Telefon
03-78030876
Emel
ETVATEAM@GMAIL.COM
Laman Web

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
📚 KEMAHIRAN YANG DITEKANKAN
Kemahiran teknikal memasak (knife skills, sauteing, roasting, baking)

Kreativiti persembahan makanan (plating)

Pengurusan masa & koordinasi kerja

Pengetahuan pemakanan dan alahan

Komunikasi & kerjasama dalam pasukan dapur