OPERASI SENI KULINARI
I561-005-3:2022;OPERASI SENI KULINARI
Pengenalan Kursus
Melatih individu dalam kemahiran memasak secara profesional (masakan tempatan & antarabangsa).
Mempelajari pengurusan dapur dari segi perancangan, kawalan kos, keselamatan dan kualiti.
Memastikan kelancaran penyediaan makanan dalam pelbagai jenis operasi makanan.
Meningkatkan kemahiran kreativiti dan persembahan makanan.
Maklumat Latihan TVET
OPERASI SENI KULINARI [I561-005-3:2022] Atau
PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN [I561-005-2:2022] Atau
Penyediaan & Pembuatan Makanan [HT-012-2:2012] Atau
Penyedia Makanan [L-041-2] Atau
Penyedia Makanan [L-040-2]
Atau
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
Atau
Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 45
Atau
Dan
Tukang Masak / Chef Hotel, restoran, katering
Chef de Partie Mengendalikan bahagian tertentu dalam dapur (contoh: sup, panggang, pencuci mulut)
Sous Chef Penolong kepada ketua chef, menyelia operasi dapur
Executive Chef Bertanggungjawab keseluruhan operasi kulinari
Penyelia Dapur Kawal selia kakitangan & stok
Usahawan Makanan Perniagaan makanan sendiri – restoran, food truck, katering
Butiran Penyedia Latihan TVET
Lain-lain Maklumat
Kemahiran teknikal memasak (knife skills, sauteing, roasting, baking)
Kreativiti persembahan makanan (plating)
Pengurusan masa & koordinasi kerja
Pengetahuan pemakanan dan alahan
Komunikasi & kerjasama dalam pasukan dapur