Kursus TVET
Perkhidmatan Penyediaan dan Pembuatan Makanan

HT-012-4:2011;HT-012-4:2012 FOOD PREPARATION AND PRODUCTION SERVICES

Pengenalan Kursus

Kursus Diploma Kemahiran Malaysia Penyediaan Dan Pembuatan Makanan adalah kursus untuk melatih pelajar dengan teknik-teknik memasak melibatkan menu utama masakan Melayu, Cina, India & Barat (Western). Pelajar juga akan dilatih dalam pengendalian kebersihan, keselamatan dapur dan pengendalian makanan; penyediaan stok, sup dan sos panas; penyediaan sarapan pagi, pembuka selera (appetizer) dan pencuci mulut (dessert) serta pengurusan pentadbiran katering dan acara.

Disamping itu pelajar juga akan mempelajari berkenaan pengurusan sesebuah restauran dari segi kawalan kos, pemantauan kualiti, pengurusan operasi harian dan pembangunan kakitangan.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Diploma Kemahiran Malaysia / Diploma Tahap 4 / Diploma Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Kelayakan Akademik
1.1

Penyediaan & Pembuatan Makanan [HT-012-3:2012] Atau

Penyelia/Ketua Seksyen Penyediaan Makanan [L-041-3] Atau

Penyelia/Ketua Seksyen Penyediaan Makanan [L-040-3] Atau

OPERASI SENI KULINARI [I561-005-3:2022]


Dan

2. Had Umur
2.1

Umur Minimum : 18
Umur Maksimum : 35


Dan

3. Warganegara
3.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

4. Syarat tambahan
4.1
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib)

Tempoh Pengajian
10 Bulan

Prospek Kerjaya
Bekerja di bahagian Hospitaliti dan penghotelan

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
NOBLE SCHOOL CITY CAMPUS
Alamat
LOT 10, LEVEL 1
KOMPLEKS NIAGA D'MARA
34000 TAIPING, PERAK

PREMIS TAMBAHAN:
1 - 9 KOMPLEKS TERMINAL BUS TAIPING ,
JALAN MASJID, 34000 TAIPING, PERAK.
Negeri
PERAK
Penyelaras
LATIPAH BINTI OMAR
Telefon
05-8081289
Emel
noblecitycampus@gmail.com
Laman Web

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Pembiayaan Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) & Pembiayaan sendiri