Perkhidmatan Operasi Seni Kulinari
HT-012-4:2011;PERKHIDMATAN PENYEDIAAN DAN PEMBUATAN MAKANAN - TAHAP 4 (DKM)
Pengenalan Kursus
Kursus/ Program dikenali juga sebagai Perkhidmatan Operasi Seni Kulinari (Culinary Arts Operation Services ) dengan tugasan kerja merangkumi Pentadbiran,Perkhidmatan dan Penyeliaan dalam industri Perhotelan disebut sebagai Assistant Chef, Head Chef, Chef de Partie, Sous Chef. Diakhir kursus/program pelatih akan dianugerahkan dengan SKM Tahap 4 atau dikenali Diploma Kemahiran Malaysia (DKM)
Kemasukkan kepada kursus Tahap 4 ini hendaklah mempunyai SKM Tahap 3 bidang berkaitan yang setara.
Modul pembelajaran merangkumu aspek penyeliaan dan pengurusan dalam aktiviti dapur iaitu pelatih terampil melakukan pelbagai aktiviti kerja teknikal dan profesional yang luas skop yang mempunyai tanggungjawab dan autonomi diri yang tinggi dimana lazimnya bertanggungjawab terhadap kerja orang lain dan agihan sumber iaitu pemantauan kebersihan dan kesihatan ditempat kerja dan diri, pembangunan menu, pemantauan pengeluaran makanan harian, pemantauan kualiti makanan, pemantauan kos bahan mentah, pembangunan staf dapur serta pemantauan penyelengaraan peralatan dapur.
Modul Pembelajaran merangkumi (Merujuk kepada NOSS berkaitan HT-012-4:2012)
✅ CU01 - Food Production Hygiene Safety and Health Administration
✅ CU02 - Menu Implementation
✅ CU03 - Food Production Quality Assurance Monitoring
✅ CU04 - Food Production Cost Control
✅ CU05 - Food Production Daily Operations
✅ CU06 - Food Production Staff Development
✅ CU07 - Kitchen Equipment Maintenance Monitoring
Pelatih program juga dikehendaki menjalani latihan industri (OJT) di hotel-hotel terpilih selama 4 bulan (termasuk dalam tempoh latihan) untuk pendedahan pekerjaan sebenar dan peningkatan kemahiran untuk memenuhi keperluan industri
Maklumat Latihan TVET
Penyediaan & Pembuatan Makanan [HT-012-3:2012] Atau
Penyelia/Ketua Seksyen Penyediaan Makanan [L-041-3] Atau
Penyelia/Ketua Seksyen Penyediaan Makanan [L-040-3] Atau
OPERASI SENI KULINARI [I561-005-3:2022]
Dan
Umur Minimum : 17
Umur Maksimum : 45
Dan
- Chef / Head Chef / Sous Chef / Chef De Partie / Cook di industri Perhotelan
- Tukang Masak (Chef), Pembantu Chef di Restoran, Perkhidmatan Ketering
- Pengusaha katering ( Pengurus / Supervisor Katering)
- Usahawan (Perniagaan sektor Makanan & Minuman)
- Tenaga Pengajar / jurulatih bidang Kulinari
Butiran Penyedia Latihan TVET
Lain-lain Maklumat
A) PERBADANAN TABUNG PEMBANGUNAN KEMAHIRAN (PTPK) -
-Pinjaman Yuran Pengajian
-Pinjaman wang saradiri sebanyak RM400-RM800 sebulan sepanjang tempoh latihan
B) Pembiayaan oleh Agency lain - akan dimaklumkan dari masa kemasa
LAIN-LAIN
- Kemudahan Asrama kepada yang memerlukan dengan sewaan yang berpatutan
Sila layari www.plpskill.edu.my dan facebook PLP SKILL INSTITUTE untuk mengetahui aktiviti-aktiviti, info program dan fasiliti yang ditawarkan.
Boleh hubungi juga unit Pendaftaran Pn Nisa - 017-208 6457 Pn Akila - 011-1001 0496 Pn Marza- 012-313 6718 untuk penerangan lanjut