Kursus TVET
OPERASI SENI KULINARI

I561-005-3:2022,I561-005-2:2022;SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA OPERASI SENI KULINARI (TAHAP 3)

Pengenalan Kursus

Kursus/ Program dikenali sebagai Operasi Seni Kulinari (Culinary Arts Operation) dengan tugasan kerja sebagai Pembantu Tukang Masak (Assistant Chef), Tukang Masak atau dalam industri Perhotelan disebut sebagai Assistant Chef, Demi Chef, Cook, Commis atau Kitchen Helper

Kursus / Program dilaksanakan secara gabungan 2 tahap iaitu Tahap 2 & Tahap 3 yang membolehkan pelatih mengikuti pembelajaran dan latihan dalam tempoh yang singkat dimana diakhir kursus dan memenuhi syarat akan dianugerahkan SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA TAHAP 3

Modul Pembelajaran merujuk kepada NOSS Tahap 2 & Tahap 3 (I561-002-2:2018; I561-002-3:2018) yang merangkumi tatacara atau kemahiran memasak bermula daripada persiapan bahan mentah sehingga penyediaan hidangan di dalam pinggan dengan kepelbagaian menu merangkumi tempatan dan barat antaranya;

✅ Amalan Keselamatan, Kebersihan, Pengendalian Makanan ( Kitchen Safety , Food Safety and Hygiene)
✅ Teknik memasak ( Cooking Methods, Vegetable Cutting)
✅ Penghasilan Pelbagaian Stocks, Sauce, Soap
✅ Penyediaan Salad, Appetizers
✅ Penyediaan Sandwiches (Hot and Cold)
✅ Penyediaan Pelbagaian Menu Sarapan Pagi (Breakfast - Local & Western)
✅ Penyediaan Pelbagaian Pasta, Noodles, Dessert (Local & Western)
✅ Penyaediaan Makanan Utama ( Main Course - Local & Western)

Pelatih program juga dikehendaki menjalani latihan industri (OJT) di hotel-hotel terpilih selama 3 bulan (termasuk dalam tempoh latihan) untuk pendedahan pekerjaan sebenar dan peningkatan kemahiran untuk memenuhi keperluan industri

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. UMUR
1.1

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 45


Dan

2. PENDIDIKAN
2.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

3. WARGANEGARA
3.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
16 Bulan

Prospek Kerjaya
Peluang kerjaya yang boleh diceburi antaranya
- Pembantu Chef/ Pembantu Tukang Masak (Assistant Chef, Demi Chef, Cook, Commis) di sektor Perhotelan,
- Tukang Masak (Chef), Pembantu Chef di Restoran, Perkhidmatan Ketering
- Pengusaha katering ( Pengurus / Supervisor Katering)
- Usahawan (Perniagaan sektor Makanan & Minuman)
- Tenaga Pengajar / Jurulatih bidang Kulinari

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
PLP SKILL INSTITUTE
Alamat
NO. 26A, JALAN PERMAI 2, TAMAN PERKOTA, BATU HAMPAR, 75350 MELAKA.
Negeri
MELAKA
Penyelaras
MARZAROTEN BINTI HJ.YAHYA
Telefon
06-2811422
Emel
plpskill@yahoo.com.my
Laman Web
www.plpskill.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
AGENSI PEMBIAYAAN
A) PERBADANAN TABUNG PEMBANGUNAN KEMAHIRAN (PTPK) -
-Pinjaman Yuran Pengajian
-Pinjaman wang saradiri sebanyak RM400-RM800 sebulan sepanjang tempoh latihan

B) Pembiayaan oleh Agency lain - akan dimaklumkan dari masa kemasa

LAIN-LAIN
- Kemudahan Asrama kepada yang memerlukan dengan sewaan yang berpatutan

Sila layari www.plpskill.edu.my dan facebook PLP SKILL INSTITUTE untuk mengetahui aktiviti-aktiviti, info program dan fasiliti yang ditawarkan.

Boleh hubungi juga unit Pendaftaran Pn Nisa - 017-208 6457 Pn Akila - 011-1001 0496 Pn Marza- 012-313 6718 untuk penerangan lanjut