Kursus TVET
Penyeliaan Operasi Makanan & Minuman

I561-002-3:2018,I561-002-2:2018;PENYELIAAN OPERASI MAKANAN & MINUMAN - Tahap 3

Pengenalan Kursus

Kursus/ Program dikenali sebagai Food & Beverage Service (F&B Service) dengan bidang kerja F&B sebagai Penyajian & Penyeliaan Restoran (Waiter, Waitess, Supervisor, Event Coordinator) dalam industri Perhotelan, Perkidmatan Katering, Usahawan ( Pengusaha Kedai Makan, Restoran dan yang berkaitan)

Kursus / Program dilaksanakan secara gabungan 2 tahap iaitu Tahap 2 & Tahap 3 yang membolehkan pelatih mengikuti pembelajaran dan latihan dalam tempoh yang singkat dimana diakhir kursus dan memenuhi syarat akan dianugerahkan SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA TAHAP 3

Modul Pembelajaran merujuk kepada NOSS Tahap 2 & Tahap 3 (I561-002-2:2018; I561-002-3:2018) yang merangkumi
✅ Amalan Kebersihan, Keselamatan ( Safety Health, Hygiene and Sanitation Practice)
✅ Susun atur Meja & Perkasanan (Fine Dining, Restaurant, Banquet, Seminar dan lain-lain)
✅ Mengambil Pesanan, Menyajikan Makanan & Minuman ( Customer Services & Reservation handling)
✅ Pembayaran Bill ( Biling & Cashering), Pengawalan Kos
✅ Penyeliaan Pekerja Operasi

Pelatih program juga dikehendaki menjalani latihan industri (OJT) di hotel-hotel / restoran / industri terpilih selama 3 bulan (termasuk dalam tempoh latihan) sebagai pendedahan pekerjaan sebenar dan peningkatan kemahiran untuk memenuhi keperluan industri

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. UMUR
1.1 Pemohon mestilah berumur 15 tahun hingga 35 tahun

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 45


Dan

2. PENDIDIKAN
2.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

3. WARGANEGARA
3.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
16 Bulan

Prospek Kerjaya
Berkerjaya sebagai F&B Servis & Penyeliaan di sektor Perhotelan, Restoran, Pengusaha Katering dan Usahawan(Perniagaan)
✅ Perkhidmatan Restoran, Hotel, Katering (F&B Waiter, F&B Waitress, F&B Supervisor, F&B Manager )
✅F&B Event Coordinator , F&B Sales & Marketing
✅Usahawan - Pengusaha/ Pengendali Kedai Makan, Restoran
✅Usahawan - Pengusaha/ Pengendali Kedai Makan, Restoran
✅Tenaga Pengajar program kemahiran Food & Beverage

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
PLP SKILL INSTITUTE
Alamat
NO. 26A, JALAN PERMAI 2, TAMAN PERKOTA, BATU HAMPAR, 75350 MELAKA.
Negeri
MELAKA
Penyelaras
MARZAROTEN BINTI HJ.YAHYA
Telefon
06-2811422
Emel
plpskill@yahoo.com.my
Laman Web
www.plpskill.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
AGENSI PEMBIAYAAN
A) PERBADANAN TABUNG PEMBANGUNAN KEMAHIRAN (PTPK) -
-Pinjaman Yuran Pengajian
-Pinjaman wang saradiri sebanyak RM400-RM800 sebulan sepanjang tempoh latihan

B) Pembiayaan oleh Agency lain - akan dimaklumkan dari masa kemasa

LAIN-LAIN
- Kemudahan Asrama kepada yang memerlukan dengan sewaan yang berpatutan

Sila layari www.plpskill.edu.my dan facebook PLP SKILL INSTITUTE untuk mengetahui aktiviti-aktiviti, info program dan fasiliti yang ditawarkan.

Boleh hubungi juga unit Pendaftaran Pn Nisa - 017-208 6457 Pn Akila - 011-1001 0496 Pn Marza- 012-313 6718 untuk penerangan lanjut