Kursus TVET
Operasi Servis Makanan & Minuman

I561-002-2:2018: OPERASI SERVIS MAKANAN DAN MINUMAN

Pengenalan Kursus

Operasi Servis Makanan dan Minuman adalah berasaskan kepada Standard Kemahiran Pekerjaan Kebangsaan yang digubal oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran

COCU 1 : F&B Safety, Health, Hygiene and Sanitation Practice
COCU 2 : F&B Pre-Preparation Operation (Mise-en-place)
COCU 3 : F&B Guest Order Handling
COCU 4 : F&B Serving
COCU 5 : F&B Billing & Cashiering

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. KELAYAKAN AKADEMIK
1.1 Boleh membaca , mengira dan menulis

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Atau

1.2 Umur 15 Tahun - 55 Tahun

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 55


Tempoh Pengajian
8 Bulan

Prospek Kerjaya
PRAMUSAJI / KAPTEN / PENYELIAAN OPERASI SERVIS MAKANAN DAN MINUMAN

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
KOLEJ YKP
Alamat
56-3, JALAN PERNIAGAAN, PUSAT PERNIAGAAN
ALMA, 14000 BUKIT MERTAJAM, PULAU PINANG
PULAU PINANG
Negeri
PULAU PINANG
Penyelaras
SHARVESWARI A/P THIAGARAJAN
Telefon
04-5484500
Emel
kolejykp.edu@gmail.com
Laman Web

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Pinjaman oleh Perbadanan Tabung Pembangunan kemahiran (PTPK)
Elaun RM600/bulan