Kursus TVET
Operasi Servis Makanan & Minuman

I561-002-2:2018: OPERASI SERVIS MAKANAN DAN MINUMAN

Pengenalan Kursus

Operasi Servis Makanan dan Minuman adalah berasaskan kepada Standard Kemahiran Pekerjaan Kebangsaan yang digubal oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran

COCU 1 : F&B Safety, Health, Hygiene and Sanitation Practice
COCU 2 : F&B Pre-Preparation Operation (Mise-en-place)
COCU 3 : F&B Guest Order Handling
COCU 4 : F&B Serving
COCU 5 : F&B Billing & Cashiering

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. KELAYAKAN AKADEMIK
1.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

2. WARGANEGARA
2.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

3. UMUR
3.1

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 55


Tempoh Pengajian
8 Bulan

Prospek Kerjaya
PRAMUSAJI / KAPTEN / PENYELIAAN OPERASI SERVIS MAKANAN DAN MINUMAN

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
KOLEJ YKP
Alamat
56-3, JALAN PERNIAGAAN, PUSAT PERNIAGAAN
ALMA, 14000 BUKIT MERTAJAM, PULAU PINANG
PULAU PINANG
Negeri
PULAU PINANG
Penyelaras
SHARVESWARI A/P THIAGARAJAN
Telefon
04-5484500
Emel
kolejykp.edu@gmail.com
Laman Web

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Pinjaman oleh Perbadanan Tabung Pembangunan kemahiran (PTPK)
Elaun RM600/bulan