Kursus TVET
PEMBUATAN PASTRI

HT-014-2:2011

Pengenalan Kursus

Pengenalan Kursus

Bidang pastri mempunyai potensi yang tinggi dalam pengeluaran makanan dan permintaan pasaran. Keadaan ini kurang mendapat sambutan daripada bangsa Melayu / Bumiputera menyebabkan kami merasakan terpanggil untuk mengambil peluang dan cabaran ini bagi melahirkan usahawan bakeri yang berjaya.

Sebahagian yang kita sedia maklum, kita dapat mengubah kehidupan ke arah yang lebih baik sekiranya kita berkemahiran. Pastri adalah satu cabang kemahiran yang mudah untuk dipelajari serta dapat member pulangan yang cepat.

Kursus ini disediakan untuk menggalakkan Bumiputera menceburi Industri Kecil dan Sederhana (IKS) dalam pembuatan pastri. Melalui kursus ini para peserta dapat mempelajari cara dan kaedah membuat kek dan pastri. Juga dapat meningkatkan sumber pendapatan tambahan keluarga.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Kelayakan Akademik
1.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

2. Kelayakan SPM
2.1 Lulus Subjek berikut :
Kod Subjek Subjek Wajib/Pilihan Kategori Pilihan Min Gred Aktif
1103 BAHASA MELAYU Wajib C Aktif
1119 BAHASA INGGERIS Wajib C Aktif

Dan

3. Kelayakan Umum
3.1 Had Umur

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 30


Atau

3.2 Syarat Tambahan
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
2. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Atau

3.3 Calon Mestilah Warganegara
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
6 Bulan

Prospek Kerjaya
LEVEL 1 : COMMIS PASTRY
LEVEL 2 : DEMI CHEF PASTRY
LEVEL 3 : CHEF DE PARTIE PASTRY
LEVEL 4 : PASTRY CHEF

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
RIMBUNAN HIJAU ACADEMY
Alamat
NO. 49-53, PUSAT SURIA PERMATA,
JALAN UPPER LANANG 12C,
96000 SIBU, SARAWAK.
Negeri
SARAWAK
Penyelaras
ANNA ASIN
Telefon
084-216286
Emel
info@rhacademy.edu.my
Laman Web

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. TERBUKA KEPADA INDIVIDU YANG MEMINATI BIDANG PASTRY PRODUCTION SAHAJA
2. PEMBIAYAAN YURAN PENGAJIAN DARIPADA "TABUNG PEMBANGUNAN KEMAHIRAN(PTPK)