Kursus TVET
Pembuatan Pastri

HT-014-3:2011

Pengenalan Kursus

Kursus ini mempunyai 2 tahap iaitu bermula dengan tahap 2 dan ke tahap 3 Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)

Kursus pastri menyediakan mendalam mengenai arahan seni masakan dan industri hospitaliti dengan pengkhususan dalam Pastry. Mata pelajaran termasuk reka bentuk menu, trend dalam penaik dan pastri membuat dan istilah, peraturan-peraturan keselamatan, bagaimana untuk menggunakan pelbagai peralatan dapur, dan prinsip kebersihan. Pelajar juga akan mempelajari keperluan pengurusan dapur, berat dan ukuran, doh berlamina dan seni mewujudkan kastard, icings, meringue dan bahagian- bahagian lain yang berkaitan dengan Pastri.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Kelayakan Akademik
1.1 Warganegara Malaysia Berumur 16-45 tahun Boleh membaca,mengira dan menulis Minat dalam bidang yang ditawarkan Tiada rekod jenayah

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Atau

1.2 Kelayakan Umur

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 45


Atau

1.3 Warganegara Malaysia
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
2 Bulan

Prospek Kerjaya
Pastri Commis dan Chef

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
MIB SCHOOL OF BAKING
Alamat
11, Jalan 52/8, Pj New Town, 46200 Petaling Jaya, Selangor
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
NASRAN SYAHMI BIN ABDUL RAZAK
Telefon
03-79569011
Emel
yong@mib.edu.my
Laman Web
www.mib.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan