Kursus TVET
OPERASI SENI KULINARI

I561-005-3:2022

Pengenalan Kursus

Matlamat kursus ini adalah untuk menghasilkan kemahiran asas, teknik kerja dan sikap yang betul di dalam Operasi Seni Kulinari. Selepas mempelajari kemahiran asas ini, para pelajar akan memperolehi kecekapan piawaian yang seterusnya boleh memasuki pasaran pekerjaan khsusnya dalam bidang perhotelah, pelancaongan dan perkhidmatan. Pelajar akan didedahkan kepada kemahiran teori, praktikal dan latihan industri.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Kelayakan Akademik
1.1

Penyediaan & Pembuatan Makanan [HT-012-2:2012] Atau

PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN [I561-005-2:2022]


Dan

2. Had Umur
2.1 Umur pemohon

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 40


Dan

3. Warganegara
3.1 Calon mestilah
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

4. Syarat Tambahan
4.1
1. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Wajib) ,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib) ,
4. Bujang (Wajib)

Tempoh Pengajian
12 Bulan

Prospek Kerjaya
Chef Hotel atau Resort, Usahawan, Catering, Pensyarah, Perunding Operation Kitchen

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
KOLEJ TEKNIKAL IBNU SINA
Alamat
LOT 27, JALAN KAUNSELOR 2, COLLEGE HEIGHTS GARDEN RESORT, 71700 PAJAM, MANTIN, NEGERI SEMBILAN

PREMIS TAMBAHAN:
LOT 5,6,7,8, 11,12,15,19 & 26 KOLEJ ANTARABANGSA UNIFIELD,JALAN KAUNSELOR 2 ,COLLEGE HEIGHT GARDEN RESORT,71700 PAJAM MANTIN, NEGERI SEMBILAN
Negeri
NEGERI SEMBILAN
Penyelaras
NURUL ASHIMA BINTI AWANG
Telefon
019-9723660
Emel
kemahiran@uic.edu.my
Laman Web
www.dch.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
C01 I561-005-3:2022-C01 Monitor kitchen hygiene and safety procedure.
C02 I561-005-3:2022-C02 Produce salad dressings.
C03 I561-005-3:2022-C03 Produce sauces.
C04 I561-005-3:2022-C04 Produce soups (intermediate).
C05 I561-005-3:2022-C05 Produce potato dishes.
C06 I561-005-3:2022-C06 Produce rice and farinaceous.
C07 I561-005-3:2022-C07 Produce noodles.
C08 I561-005-3:2022-C08 Produce pasta.
C09 I561-005-3:2022-C09 Produce main course dishes.
C10 I561-005-3:2022-C10 Produce plated dessert.