Kursus TVET
Penyeliaan Operasi Makanan & Minuman

I561-002-3:2018

Pengenalan Kursus

Graduan Operasi Servis Makanan dan Minuman bekerja dalam sektor operasi F&B yang tertentu dengan menyediakan perkhidmatan membantu, mesra dan berbudi bahasa kepada para pelanggannya. Mereka bekerja dalam persekitaran yang selamat dan kondusif sama ada secara individu atau dalam satu pasukan dalam melaksanakan tugas seperti penyediaan kawasan perkhidmatan, menyusun kerusi meja, menambahkan semula stesen sampingan, mengelap dan menggilap kutleri dan pinggan mangkuk. Perkhidmatan F&B juga merangkumi kata ucapan, penyediaan tempat duduk, mengambil pesanan, berkhidmat dan berkomunikasi dengan pelanggan,

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. PT3/SPM
1.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis Atau

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Atau

1.2

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 45


Tempoh Pengajian
12 Bulan

Prospek Kerjaya
Graduan peringkat sijil dicari dan biasanya berakhir dengan mendapat pekerjaan sebagai kakitangan F&B di Hotel, Resort, Pusat Konvensyen, Restoran, Kafeteria, atau memulakan perniagaan katering mereka sendiri.

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
CQ-TEC TVET COLLEGE
Alamat
NO. 25-2, 25-3, 27-2, 35-2,
JALAN PUTERI 4/1,
BANDAR PUTERI 47100 PUCHONG
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
LILLY A/P RAMALINGAM
Telefon
03-56505081
Emel
collegecqtecusj@gmail.com
Laman Web
www.cq-tec.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
JAMINAN KERJA DITAWARKAN
SIJIL DIBAWAH KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA /JABATAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN