Kursus TVET
Pengurusan Bahagian Makanan & Minuman

HT-010-4:2012

Pengenalan Kursus

Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) dalam bidang Pengurusan Bahagian Makanan dan Minuman adalah program pendidikan yang bertujuan untuk melahirkan tenaga kerja yang mahir dalam pengurusan operasi dan perkhidmatan makanan dan minuman di industri perhotelan, restoran, katering, dan pelbagai sektor yang berkaitan. Kursus ini memberi penekanan kepada penguasaan aspek teknikal, pengurusan, dan etika dalam industri makanan dan minuman. Pelajar akan dilatih dalam pengendalian operasi makanan dan minuman, perkhidmatan pelanggan, penyediaan dan penyajian makanan, serta pengurusan sumber dalam bahagian F&B (Food & Beverage).

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Diploma Kemahiran Malaysia / Diploma Tahap 4 / Diploma Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Warganegara Malaysia
1.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Tempoh Pengajian
33 Bulan

Prospek Kerjaya
Restaurant : “ Waiter/ Waitress, Captain, Supervisor, F&B Manager”
Banquet Hall : “Banquet Staff, Banquet Supervisor, Banquet Manager”
Butler : “Chief Butler, Assistant Captain, Supervisor, Manager”
Bartender : “Bartender, Supervisor, BAR Manager”*Pekerjaan di Hotel bertaraf : 3 bintang ~ 5 Bintang seperti Nilai Spring, Sepang Gold Coast, dan banyak lagi.

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
COLLEGE MCS
Alamat
LOT 1, AIM POINT PLAZA
BANDAR SUNGAI EMAS
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
MOGANA A/P RAWAN
Telefon
03-31812020
Emel
admin@mcs.edu.my
Laman Web
www.mcs.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Menyediakan Pinjaman Penuh tanpa faedah dari Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) bagi Yuran Pengajian, Elaun Komputer Riba dan Elaun Sara Hidup sehingga RM800 sebulan. Permohonan pinjaman diuruskan oleh pihak kolej selepas pelatih berjaya daftar dengan dokumen lengkap.