Kursus TVET
OPERASI SENI KULINARI

Pengenalan Kursus

Struktur kurikulum Teknologi Penyediaan Makanan dibangunkan adalah untuk menyediakan graduan yang mempunyai kemahiran tinggi dan memenuhi keperluan pasaran industry Pembuatan dan Penyediaan Makanan.
Silibus program ini memfokuskan kepada laihan hands-on bagi melahirkan graduan yang mempunyai kompeten dan berkeyakinan tinggi melaui pendekatan yang menyeluruh sebagai persediaan untuk memasuki industri perhotelan yang semakin berkembang pesat.
Antara subjek teras yang ditawarkan adalah Cooking Technique, Catering Activities, serta subjek umum seperti Matematic, English, Physic, Islamic Studies dan lain-lain.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Kelayakan Akademik :
1.1 Terbuka kepada lepasan PT3 dan SPM

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

2. Umur
2.1 Calon mestilah berumur seperti berikut :

Umur Minimum : 17
Umur Maksimum : 25


Dan

3. Warganegara Malaysia
3.1 Calon mesti Warganegara Malaysia
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

4. Bumiputera
4.1 Calon mesti bumiputera
Calon Bumiputera Sahaja

Dan

5. Syarat Tambahan
5.1 Calon memenuhi syarat berikut:
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
2. Bujang (Wajib)

Tempoh Pengajian
24 Bulan

Prospek Kerjaya
- Industri Penyediaan Makanan - Chef di Hotel Terkemuka - Pembantu Penyediaan Makanan -Chef Selebriti -Usahawan -Tenaga Pengajar TVET

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
KOLEJ KEDA
Alamat
RIMBA TAQWA, PERANGIN, 08200 SIK, KEDAH.
Negeri
KEDAH
Penyelaras
AHMAD BIN ABDUL LATEH
Telefon
04-7205430
Emel
kolejkeda@keda.gov.my
Laman Web
www.kolejkeda.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Kemudahan Percuma