Kursus TVET
Penyeliaan Operasi Makanan & Minuman

I561-002-3:2018

Pengenalan Kursus

Kursus ini memberi mendedahkan kepada peserta mengenai tugas dan tanggungjawab umum dan khusus sebagai seorang krew F&B. Kursus ini akan membantu peserta menguasai perkara-perkara asas di dalam pengurusan operasi makanan dan minuman dan seterusnya memudahkan peserta untuk mengaplikasikan semula dalam dunia pekerjaan ataupun di dalam perniagaan sebenar mengikut keperluan industri.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Warganegara Malaysia berumur di antara 16 hingga 35 tahun. Mempunyai sekurang-kurangnya Sijil Berhenti Sekolah Menengah Sijil PT3/ Sijil SPM dan SKM Tahap 2 dalam Bidang yang sama. Berkrbolehan untuk MEMBACA, MENULIS, DAN MENGIRA. Tidak mempunyai rekod JENAYAH. Bukan orang kelainan upaya (OKU). Sihat tubuh badan.
1.1 Program TVET (Technical and Vocational Education and Training) menyediakan peluang pendidikan dan latihan untuk pelajar yang berminat mempelajari kemahiran teknikal dan vokasional, dengan syarat kemasukan umum seperti berikut:

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Atau

1.2 Berdisiplin dan komited Berumur 16 hingga 35 tahun Sihat tubuh badan Boleh membaca, mengira & menulis Mempunyai SKM Tahap 2 bidang yang sama
1. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib) ,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Wajib)

Atau

1.3 Syarat umur untuk memasuki program TVET (Technical and Vocational Education and Training) bergantung kepada jenis program, institusi yang menawarkan, dan tahap kelayakan program tersebut. Berikut adalah keterangan umum tentang syarat umur bagi program TVET di Malaysia:

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 35


Atau

1.4 Warganegara Malaysia: Kemasukan biasanya terhad kepada warganegara Malaysia. Pemohon perlu mengemukakan bukti kewarganegaraan seperti kad pengenalan (MyKad) atau dokumen sah lain yang dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia.
Warganegara Malaysia Sahaja

Atau

1.5 Mempunyai Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 Dalam Bidang Yang Sama

Operasi Servis Makanan & Minuman [I561-002-2:2018] Atau

Operasi Servis Makanan dan Minuman [HT-010-2:2012] Atau

Kaptan Makanan dan Minuman [HT-010-2] Atau

Kaptan Makanan & Minuman [L-050-2]


Tempoh Pengajian
1 Bulan

Prospek Kerjaya
PERHOTELAN, PELANCONGAN, CATERING

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
KOLEJ KEMAHIRAN TVET SANDAKAN (KKTS)
Alamat
LOT 13 BLOK B TINGKAT 1 BANDAR SIBUGA JAYA III BATU 8 JALAN LINTAS LABUK SANDAKAN
Negeri
SABAH
Penyelaras
ABDUL LISA BIN PATTI
Telefon
0198097944
Emel
info@kkts.edu.my
Laman Web
www.kkts.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan