Kursus TVET
PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN

I561-005-2:2022

Pengenalan Kursus

Kursus Penyediaan dan penghasilan Makanan Tahap 2 (Commis ) merupakan pembelajaran berkaitan seni kulinari bidang hospitaliti. Kursus yang melibatkan pelbagai aktiviti operasi dapur ini melengkapkan pelatih dengan pengetahuan, sikap profesionalisme serta kemahiran. Pelatih didedahkan dengan pelbagai kaedah masakan tempatan dan barat berasaskan operasi dapur panas dan sejuk bermula dari Appertizer sehingga Dessert.

Sepanjang pembelajaran, pelatih juga didedahkan dengan pematuhan terhadap keselamatan & kebersihan bengkel , menu hidangan , kualiti tertinggi piawaian makanan. Pelatih juga diajar dan dilatih penyediaan soup, stock, sauce, vegetable dishes, salads, appertizers , sandwiches dan menu breakfast serta coupe desserts. Kemahiran keusahawanan diterapkan melalui aktiviti katering dan commercial kitchen yang dapat membimbing pelatih ke arah berkerjaya kendiri. Pelatih juga didedahkan dengan pengurusan kos dan penyediaan kertas kerja, posters serta mengendalikan event .

Pelatih perlu menguasai kesemua kemahiran dan pengetahuan dalam setiap modul sehingga ke peringkat kompeten.

Kesimpulanya, pendedahan pembelajaran sepanjang 9 bulan di tahap 2 memberi pengetahuan asas dan kemahiran dalam bidang penyediaan dan pembuatan makanan.

Berikut adalah modul pembelajaran untuk tatapan dan rujukan .

C01 I561-005-2:2022-C01 Practise kitchen hygiene and safety procedure.
C02 I561-005-2:2022-C02 Perform vegetable and potato cuts.
C03 I561-005-2:2022-C03 Perform cooking methods.
C04 I561-005-2:2022-C04 Produce stocks.
C05 I561-005-2:2022-C05 Produce thickening agents.
C06 I561-005-2:2022-C06 Produce mother sauces.
C07 I561-005-2:2022-C07 Produce soups (basic)
C08 I561-005-2:2022-C08 Produce vegetable dishes.
C09 I561-005-2:2022-C09 Produce salads.
C10 I561-005-2:2022-C10 Produce appetizers.
C11 I561-005-2:2022-C11 Produce sandwiches.
C12 I561-005-2:2022-C12 Produce breakfast dishes.
C13 I561-005-2:2022-C13 Produce coupe desserts.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Lepasan sekolah menengah ,rendah dan tahfiz atau remaja yang berminat bidang kemahiran
1.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Atau

1.2 Pelajar yang tidak memiliki sebarang sijil akademik masih boleh mohon jika anda memilik minat yang mendalam dalam bidang kulinari
1. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Wajib)

Atau

1.3

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 45


Atau

1.4
Warganegara Malaysia Sahaja

Atau

1.5 TAWARAN KURSUS DIBERIKAN KEPADA PARA PELATIH YANG MEMILIKI KEPUTUSAN lULUS ATAU GAGAL SPM
Kod Subjek Subjek Wajib/Pilihan Kategori Pilihan Min Gred Aktif
1103 BAHASA MELAYU Pilihan Lain-lain E Aktif
1119 BAHASA INGGERIS Pilihan Lain-lain E Aktif

Bil. Subjek Pilihan Kategori Terbuka Diperlukan : 2
(Pelajar Gagal memiliki Sijil SPM boleh mohon kursus ini)


Dan

2. Warganegara Malaysia
2.1 Memiliki Kesihatan yang baik dan boleh berkomited dalam sesi pembelajaran

Syarat Umum:
1. Pelajar dari Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) dan Individu Oran Kurang Upaya yang mempunyai kelainan upaya atau kecacatan seperti pendengaran dan intelektual serta lain-lain juga layak mohon kursus ini


Tempoh Pengajian
9 Bulan

Prospek Kerjaya
Kitchen helper, commiss dan pembantu tukang masak serta usahawan

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
PUSAT LATIHAN KEMAHIRAN IKHTISAS
Alamat
NO.103-2 (1ST FLOOR) JALAN HARUAN 5/4
OAKLAND COMMERCE SQUARE
70300 SEREMBAN NEGERI SEMBILAN
Negeri
NEGERI SEMBILAN
Penyelaras
VASUGI A/P CHINNAYAH
Telefon
06-631 2517
Emel
ikhtisasvc@gmail.com
Laman Web
www.ikhtisasedu.com

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Sila layari www.ikhtisasedu.com dan facebook Pusat Kemahiran Ikhtisas , tik tok -pusat.latihan.ikhtisas untuk mengetahui aktiviti dan fasiliti kami tawarkan di sini.

Whatsapp 019 663 5250 kami untuk dapatkan maklumat segera dari kami.

Penginapan asrama disediakan kepada pelatih luar dari bandar Seremban.

English for hospitality, Personal Accident Insurance (PA) dan suntikan anti tyhpoid disediakan secara percuma kepada semua pelatih yang mengikuti kursus ini.

Elaun saradiri RM400-RM600 sebulan melalui pinjaman pendidikan oleh diaturkan untuk kemudahan para pelatih.

Peluang Pekerjaan disediakan kepada pelatih yang telah tamat latihan .