Kursus TVET
Pembuatan Pastri

HT-014-3:2011

Pengenalan Kursus

Pelajar akan diajar mengenai penekanan kepada kemahiran dalam menyediakan pelbagai produk pastri seperti kek, puding, biskut, coklat dan pencuci mulut tradisional melalui teknik dan kaedah moden menggunakan mesin dan peralatan berteknologi mengikut prosedur yang ditetapkan bagi menjamin hasil produk yang berkualiti, menarik dan bersih selaras dengan kehendak industri

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Warganegara
1.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

2. Umur
2.1

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 45


Dan

3. Memiliki Sijil SKM 2
3.1

PEMBUATAN PASTRI [HT-014-2:2011]


Dan

4. Syarat Tambahan
4.1
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
2. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Dan

5. Syarat Umum
5.1

Syarat Umum:
1. Boleh mengurus diri bagi pemohon pemegang kad OKU atau pelajar dari Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI)


Tempoh Pengajian
9 Bulan

Prospek Kerjaya
1. Pastry Commis
2. Pastry Demi Chef
3. Pastry Chef De Partie
4. Tenaga Pengajar
5. Usahawan

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
ICYM TVET CENTRE KOLEJ YAYASAN MELAKA
Alamat
NO.1 JALAN BUKIT SEBUKOR
Negeri
MELAKA
Penyelaras
ROSLINDA BT SHAKH ABDULLAH
Telefon
06-2817732
Emel
info@kym.edu.my
Laman Web
www.icym.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. Kaedah latihan 70% amali dan 30% teori
2. Silibus / Topik yang akan dipelajari adalah:
a) Confectionery Preparation
b) Frozen Dessert Items Preparation
c) Chocolate Product Preparation
d) Special Pastry Product Decoration
e) Pastry Product Innovation
f) Pastry Production Stock Control
g) Pastry Production Control
h) Pastry Administrative Function
i) Pastry Product Costing