Kursus TVET
Penyediaan & Pembuatan Makanan
HT-012-2:2012
Pengenalan Kursus
Pelajar akan diajar mengenai pendedahan kepada asas Penyediaan dan Makanan meliputi tatacara penyediaan, sanitasi dan pembuatan makanan sejajaa dengan perkembangan industri kulinari
Maklumat Latihan TVET
Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf
Syarat Kelayakan
1. Warganegara
Dan
1.1
Warganegara Malaysia Sahaja
Dan
2. Umur
Dan
2.1
Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 45
Dan
3. Berminat dalam TVET (Kemahiran)
Dan
3.1
Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis
Dan
4. Syarat Tambahan
Dan
4.1
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib)
,
2. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
2. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
Dan
5. Syarat Umum
5.1
Syarat Umum:
1. Boleh mengurus diri bagi pemohon pemegang kad OKU atau pelajar dari Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI)
Tempoh Pengajian
9 Bulan
Prospek Kerjaya
1. Pembantu Chef Eksekutif
2. Pembantu dapur
3. Usahawan
4. Pembantu Katering
2. Pembantu dapur
3. Usahawan
4. Pembantu Katering
Butiran Penyedia Latihan TVET
Nama Institusi
ICYM TVET CENTRE KOLEJ YAYASAN MELAKA
Alamat
NO.1 JALAN BUKIT SEBUKOR
Negeri
MELAKA
Penyelaras
ROSLINDA BT SHAKH ABDULLAH
Telefon
06-2817732
Emel
info@kym.edu.my
Laman Web
www.icym.edu.my
Lain-lain Maklumat
Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. Kaedah latihan 70% amali dan 30% teori
2. Silibus / Topik yang akan dipelajari adalah:
a) Hygiene, Kitchen Safety and Food Handling
b) Cooking Technique
c) Stock, Soups and Hot Sauce Production
d) Main Course Production
e) Rice And Farinaceous Production
f) Appetizer Production
g) Breakfast Production
h) Dessert Production
i) Catering Set-Up
j) Basic Kitchen Equipment Maintenance
k) Basic Stewarding
l) Basic Butchery
2. Silibus / Topik yang akan dipelajari adalah:
a) Hygiene, Kitchen Safety and Food Handling
b) Cooking Technique
c) Stock, Soups and Hot Sauce Production
d) Main Course Production
e) Rice And Farinaceous Production
f) Appetizer Production
g) Breakfast Production
h) Dessert Production
i) Catering Set-Up
j) Basic Kitchen Equipment Maintenance
k) Basic Stewarding
l) Basic Butchery