Kursus TVET
SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI HOSPITALITI (PENYEDIAAN ROTI)

SHR 03

Pengenalan Kursus

Pelajar akan diberikan pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali berdasarkan proses kerja sebenar mengikut piawaian mengenai kemahiran persediaan asas sehingga ke tahap yang tinggi dalam penyediaan bakeri. Bidang Penyediaan Roti ini akan memberi penekanan kepada kemahiran dalam menyediakan pelbagai produk roti, bakeri dan konfeksionari seperti piza, muffin dan produk menggunakan yis melalui teknik dan kaedah moden menggunakan mesin dan peralatan berteknologi. Resepi-resepi serta kandungan bahan serta fungsi bagi setiap bahan akan di aplikasikan di dalam penghasilan produk produk yang berkualiti, menarik dan bersih selaras dengan kehendak industri.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf
Syarat Kelayakan
1. Persekolahan
1.1 Mestilah:

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Atau

1.2
Kod Subjek Subjek Wajib/Pilihan Kategori Pilihan Min Gred Aktif

Dan

2. Umur
2.1 Mestilah:

Umur Minimum : 17
Umur Maksimum : 30


Dan

3. Syarat Tambahan
3.1 Mestilah:
1. Warganegara Malaysia (Wajib) ,
2. Bujang (Wajib) ,
3. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
4. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
Tempoh Pengajian
21 Bulan
Prospek Kerjaya
Junior baker, Baker, Chief baker, Bakery manager dan Usahawan bidang Bakeri

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA PERETAK
Alamat
44000 PERETAK, KUALA KUBU BARU
SELANGOR DARUL EHSAN
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
MARLIANA BINTI ABDULLAH
Telefon
03-60996000
Emel
marliana@kbs.gov.my
Laman Web
https://ekampus.kbs.gov.my/

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. Kemudahan asrama dan makan-minum disediakan sepanjang tempoh latihan.
2. Elaun bulanan mengikut semester.