Kursus TVET
SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI HOSPITALITI (PENYAJIAN)

SHB 03

Pengenalan Kursus

Mengendalikan dan mengawal selia penyajian. Pelajar akan diberikan pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali berdasarkan proses kerja sebenar mengikut piawaian mengenai kemahiran yang asas dalam perkhidmatan penyajian. Bidang Penyajian ini akan memberi penekanan kepada kemahiran dalam pengenalan asas peralatan dan kelengkapan dalam penyediaan susun atur dalam kepelbagaian perkhidmatan restoran dan hotel, perkhidmatan bankuet mengikut tema majlis, penyediaan dan penyajian minuman yang digunakan di restoran dan hotel. Kemahiran yang diperolehi dapat membantu pelajar dalam perkhidmatan penyajian dalam industri hospitaliti dan makanan & minuman.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Umur
1.1 Mestilah Berumur

Umur Minimum : 17
Umur Maksimum : 30


Dan

2. Syarat Tambahan
2.1 Pemohon Mestilah
1. Bujang (Wajib) ,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Dan

3. Syarat Am Kemasukan ; Calon tidak mempunyai kurang upaya Pendengaran / Penglihatan / Pertuturan / Fizikal / Pembelajaran / Mental / Pelbagai yang menyukarkan Kerja Amali.

Dan

4. Warganegara
4.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
24 Bulan

Prospek Kerjaya
Pramusaji, Kapten makanan & minuman, Penyelia restoran, Pengurus cawangan, Pengurus makanan & minuman

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA PERETAK
Alamat
44000 KUALA KUBU BHARU
SELANGOR DARUL EHSAN
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
MARLIANA BINTI ABDULLAH
Telefon
03-60996000 / 03-60996133
Emel
marliana@kbs.gov.my
Laman Web
https://ekampus.kbs.gov.my/

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
ELAUN : RM100 SEBULAN
ELAUN LATIHAN INDUSTRI : RM300
PELUANG PEKERJAAN DAN LATIHAN INDUSTRI BERSAMA SYARIKAT YANG MENANDATANGANI MOU.
PENGINAPAN DAN MAKAN MINUM : DISEDIAKAN
KEMUDAHAN SUKAN DAN REKREASI : DISEDIAKAN