Kursus TVET
SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI HOSPITALITI (PENYEDIAAN MAKANAN)

SHF 03

Pengenalan Kursus

KKursus Penyediaan Makanan menawarkan latihan berdasarkan pengetahuan teori dan kemahiran amali di samping menerapkan suasana kerja yang sebenar. Dalam kursus ini pelajar akan diajar tentang teknik asas masakan Asia dan Barat sehingga mereka dapat mengetengahkan sesuatu masakan dari tahap persiapan sehingga penghidangan. Kursus ini juga memberi pendedahan penting tentang sesuatu masakan secara menyeluruh dan memberi peluang kepada pelajar untuk menceburi bidang keusahawanan dan perkhidmatan katering. Pelajar juga dilatih untuk menghasilkan produk yang kreatif dan menyelerakan menggunakan kombinasi kaedah yang tertentu sehingga dapat melahirkan golongan profesional dalam bidang masakan

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf
Syarat Kelayakan
1. Persekolahan
1.1 Mestilah:

Tamat Tingkatan 5


Atau

1.2
Kod Subjek Subjek Wajib/Pilihan Kategori Pilihan Min Gred Aktif

Dan

2. Umur
2.1 Mestilah:

Umur Minimum : 17
Umur Maksimum : 30


Dan

3. Syarat Tambahan
3.1 Mestilah:
1. Warganegara Malaysia (Wajib) ,
2. Bujang (Wajib) ,
3. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
4. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
Tempoh Pengajian
24 Bulan
Prospek Kerjaya
i. Penyelia tukang masak/Chef de partie
ii. Usahawan
iii. Pembantu pegawai latihan
iv. Tenaga pengajar di kolej swasta

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
INSTITUT KEMAHIRAN TINGGI BELIA NEGARA BACHOK
Alamat
16300 BACHOK, KELANTAN DARUL NAIM,
Negeri
KELANTAN
Penyelaras
MOHD RIZAL BIN MAT ZIN
Telefon
09-7787700
Emel
mohdrizal@kbs.gov.my
Laman Web
https://ekampus.kbs.gov.my/

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
- Tiada yuran pengajian, makan minum dan penginapan percuma, elaun bulanan
- 24 bulan pembelajaran di institut dan 3 bulan latihan industri