Kursus TVET
SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI HOSPITALITI (PENYAJIAN)

SHB 03

Pengenalan Kursus

Kursus pramusaji adalah program yang mengajar keterampilan dan pengetahuan yang diperlukan untuk menjadi seorang pramusaji (waiter) di industri perkhidmatan makanan dan minuman. Dalam kursus ini, pelajar diajar tentang tata cara melayani pelanggan, teknik komunikasi, pengetahuan tentang menu makanan dan minuman, etika kerja serta kaedah penyeliaan penyajian makanan dan minuman. Kursus ini melatih pelajar untuk bekerja di restoran, kafe, hotel, atau tempat-tempat lain yang menyediakan penyajian makanan dan minuman

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf
Syarat Kelayakan
1. Persekolahan
1.1 Mestilah:

Tamat Tingkatan 5


Atau

1.2
Kod Subjek Subjek Wajib/Pilihan Kategori Pilihan Min Gred Aktif

Dan

2. Umur
2.1 Mestilah:

Umur Minimum : 17
Umur Maksimum : 30


Dan

3. Syarat Tambahan
3.1 Mestilah:
1. Warganegara Malaysia (Wajib) ,
2. Bujang (Wajib) ,
3. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
4. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
Tempoh Pengajian
24 Bulan
Prospek Kerjaya
- Penyelia di bahagian restauran
- Usahawan
- Pembantu pegawai latihan
- Tenaga pengajar di kolej swasta

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
INSTITUT KEMAHIRAN TINGGI BELIA NEGARA BACHOK
Alamat
16300 BACHOK, KELANTAN DARUL NAIM,
Negeri
KELANTAN
Penyelaras
MOHD RIZAL BIN MAT ZIN
Telefon
09-7787700
Emel
mohdrizal@kbs.gov.my
Laman Web
https://ekampus.kbs.gov.my/

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
- Tiada yuran pengajian, makan minum dan penginapan percuma, elaun bulanan
- 24 bulan pembelajaran di institut dan 3 bulan latihan industri