Kursus TVET
Masakan Dan Pramusaji

MNP0101

Pengenalan Kursus

Kursus masakan dan pramusaji merupakan kursus latihan kemahiran secara profesional dalam bidang masakan, penyediaan makanan, pembuatan kek atau roti yang menonjolkan tatasajian dan kemahiran bagi mengetengahkan makanan dari tahap penyediaan sehingga penghidangan. Pelatih didedahkan dengan kemahiran serta teknik masakan,mahir dalam penghasilan makanan Timur dan Barat. Pelatih juga di ajar mengenai kaedah pramusaji yang merangkumi banyak negara. Pelatih juga berpotensi menjadi usahawan dan pekerja mahir di bidang perhotelan /food service dan seni kulinari yang beretika dan berkebolehan.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Kriteria Asas Calon
1.1 Syarat-syarat AM
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib)

Dan

2. Umur
2.1 Umur Calon

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 70


Dan

3. Pendidikan
3.1 Syarat minima

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

4. Bumiputera
4.1
Calon Bumiputera Sahaja

Dan

5. Warganegara
5.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
6 Bulan

Prospek Kerjaya
1. Chef masakan
2. Tenaga Pengajar bidang masakan
3. Usahawan
4. Barista
5. Kru kitchen

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
GIATMARA Sepanggar
Alamat
LOT 12 & 13, TAMAN FULLIWA, FASA 1, MILE 11 JALAN TUARAN, POS MINI INDAH PERMAI, PETI SURAT 272, 88450 KOTA KINABALU, SABAH
Negeri
SABAH
Penyelaras
DG. SITI NORULAISHAH BINTI MOHD JAAFAR
Telefon
088-473551
Emel
gmsepanggar@giatmara.edu.my
Laman Web
www.giatmara.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
PENSIJILAN
• Sijil Professional GIATMARA
• Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2
TEMPOH LATIHAN
• 6 Bulan
PENGAMBILAN KEMASUKAN
• Dua (2) Sesi
- Januari
- Julai
ELAUN RM200 SEBULAN*
*Tertakluk pada syarat dan peruntukan