Kursus TVET
Masakan dan Pramusaji

MNP0101

Pengenalan Kursus

Kursus masakan dan pramusaji merupakan kursus latihan kemahiran secara profesional dalam bidang masakan, penyediaan makanan, pembuatan kek atau roti yang menonjolkan tatasajian dan kemahiran bagi mengetengahkan makanan dari tahap penyediaan sehingga penghidangan. Pelatih didedahkan dengan kemahiran serta teknik masakan,mahir dalam penghasilan makanan Timur dan Barat. Pelatih juga di ajar mengenai kaedah pramusaji yang merangkumi banyak negara. Pelatih juga berpotensi menjadi usahawan dan pekerja mahir di bidang perhotelan /food service dan seni kulinari yang beretika dan berkebolehan.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf
Syarat Kelayakan
1. Kriteria Asas Calon
1.1 Syarat-syarat AM
1. Warganegara Malaysia (Wajib) ,
2. Bumiputera (Wajib) ,
3. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
4. Boleh Membaca, Menulis dan Minat (Wajib)

Dan

2. Umur
2.1 Umur Calon

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 70


Dan

3. Pendidikan
3.1 Syarat minima

Tidak Tamat Sekolah

Tempoh Pengajian
6 Bulan
Prospek Kerjaya
1. Chef masakan
2. Tenaga Pengajar bidang masakan
3. Usahawan
4. Barista
5. Kru kitchen

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
GIATMARA Pendang
Alamat
JALAN JENUN, MUKIM AYER PUTIH,
06700 PENDANG, KEDAH
Negeri
KEDAH
Penyelaras
MUHAMAD SABERI BIN MOHD RODZI
Telefon
04-7591815
Emel
gmpendang@giatmara.edu.my
Laman Web
www.giatmara.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
PENSIJILAN
• Sijil Professional GIATMARA
• Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2
TEMPOH LATIHAN
• 6 Bulan
PENGAMBILAN KEMASUKAN
• Dua (2) Sesi
- Januari
- Julai