Kursus TVET
Masakan dan Pramusaji
MNP0101
Pengenalan Kursus
Kursus masakan dan pramusaji merupakan kursus latihan kemahiran secara profesional dalam bidang masakan, penyediaan makanan, pembuatan kek atau roti yang menonjolkan tatasajian dan kemahiran bagi mengetengahkan makanan dari tahap penyediaan sehingga penghidangan. Pelatih didedahkan dengan kemahiran serta teknik masakan,mahir dalam penghasilan makanan Timur dan Barat. Pelatih juga di ajar mengenai kaedah pramusaji yang merangkumi banyak negara. Pelatih juga berpotensi menjadi usahawan dan pekerja mahir di bidang perhotelan /food service dan seni kulinari yang beretika dan berkebolehan.
Maklumat Latihan TVET
Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf
Syarat Kelayakan
1. Kriteria Asas Calon
Dan
1.1 Syarat-syarat AM
1. Warganegara Malaysia (Wajib)
,
2. Bumiputera (Wajib) ,
3. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
4. Boleh Membaca, Menulis dan Minat (Wajib)
2. Bumiputera (Wajib) ,
3. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
4. Boleh Membaca, Menulis dan Minat (Wajib)
Dan
2. Umur
Dan
2.1 Umur Calon
Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 70
Dan
3. Pendidikan
3.1 Syarat minima
Tidak Tamat Sekolah
Tempoh Pengajian
6 Bulan
Prospek Kerjaya
1. Chef masakan
2. Tenaga Pengajar bidang masakan
3. Usahawan
4. Barista
5. Kru kitchen
2. Tenaga Pengajar bidang masakan
3. Usahawan
4. Barista
5. Kru kitchen
Butiran Penyedia Latihan TVET
Nama Institusi
GIATMARA Pendang
Alamat
JALAN JENUN, MUKIM AYER PUTIH,
06700 PENDANG, KEDAH
06700 PENDANG, KEDAH
Negeri
KEDAH
Penyelaras
MUHAMAD SABERI BIN MOHD RODZI
Telefon
04-7591815
Emel
gmpendang@giatmara.edu.my
Laman Web
www.giatmara.edu.my
Lain-lain Maklumat
Lain-lain Maklumat Berkaitan
PENSIJILAN
• Sijil Professional GIATMARA
• Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2
TEMPOH LATIHAN
• 6 Bulan
PENGAMBILAN KEMASUKAN
• Dua (2) Sesi
- Januari
- Julai
• Sijil Professional GIATMARA
• Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2
TEMPOH LATIHAN
• 6 Bulan
PENGAMBILAN KEMASUKAN
• Dua (2) Sesi
- Januari
- Julai