Kursus TVET
Masakan Dan Pramusaji

MNP0101

Pengenalan Kursus

Pelatih boleh menjadi pekerja mahir dalam bidang kulinari dan pramusaji.Mereka boleh melakukan kerja-kerja asas potongan sayuran,mengenal teknik masakan,mahir dalam penghasilan makanan Timur dan Barat.Pelatih juga di ajar mengenai kaedah pramusaji yang merangkumi banyak negara.Pelatih juga berpotensi menjadi usahawan dan pekerja mahir di bidang perhotelan /food service.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. KRITERIA ASAS
1.1 Syarat-syarat AM
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib)

Dan

2. UMUR
2.1 Umur Calon

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 70


Dan

3. PENDIDIKAN
3.1 Syarat minima

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

4. WARGANEGARA
4.1 Warganegara Malaysia
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

5. BUMIPUTERA
5.1 Calon Bumiputera
Calon Bumiputera Sahaja

Tempoh Pengajian
6 Bulan

Prospek Kerjaya
Bidang kulinari dan pramusaji adalah luas didalam industri makanan dan permintaan yang tinggi didalam sektor pekerjaan. Pelatih yang menyertai kursus ini akan didedahkan dengan realiti dialam pekerjaan dan perniagaan dengan kerja kursus yang ditawarkan . Pembelajaran dijalankan dijalankan secara “hands-on”. Boleh menampung keperluan industri mendapatkan tenaga pekerja separuh mahir/mahir. Pelatih berpotensi menjadi usahawan selepas tamat pengajian

PELUANG KERJAYA

- Perhotelan
- Restoran/Cafe
- Perindustrian makanan
- Usahawan

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
GIATMARA Pekan
Alamat
LOT PT 11732 MUKIM LANGGAR, BANDAR BARU PERAMU 26600 PEKAN PAHANG
Negeri
PAHANG
Penyelaras
AMIZAH BINTI ABDULLAH SANI
Telefon
09-4260273
Emel
gmpekan@giatmara.edu.my
Laman Web
www.giatmara.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
PENSIJILAN
• Sijil Professional GIATMARA
• Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2
TEMPOH LATIHAN
• 6 Bulan
PENGAMBILAN KEMASUKAN
• Dua (2) Sesi
- Januari
- Julai
ELAUN RM200 SEBULAN*
*Tertakluk pada syarat dan peruntukan