DIPLOMA PENGURUSAN AMALAN HALAL
BM112
Pengenalan Kursus
Program ini diwujudkan berobjektif bagi membantu meningkatkan pertumbuhan industri / produk halal negara disamping melahirkan modal insan yang lebih berpengetahuan luas dan arif dalam bidang halal. Usaha ini bagi merealisasikan Malaysia sebagai peneraju pusat hub halal antarabangsa dan kewangan Islam global.
Selain itu, program ini turut berperanan membina ekosistem halal yang mampan dengan melibatkan kerjasama antara kerajaan dan pihak industri agar Malaysia mampu mengekalkan kedudukan sebagai peneraju utama dalam pasaran halal dunia.
Maklumat Latihan TVET
1.
Bil. Subjek : 2
Gred Minimum : E
Kod Subjek | Subjek |
---|---|
1103 | BAHASA MELAYU |
1249 | SEJARAH |
2. Mana-mana Subjek SPM kecuali subjek berikut
Bil. Subjek : 3
Gred Minimum : C
Kod Subjek | Subjek |
---|---|
6358 | BAHASA SEMAI |
Atau
Atau
PNG Keseluruhan : | 0.00 |
PNG Akademik : | 3.33 |
PNG Vokasional : | 3.67 |
Kod Mata Pelajaran | Mata Pelajaran | Wajib/Pilihan | Min Gred |
---|---|---|---|
1104 | BAHASA MELAYU | Wajib | |
1251 | SEJARAH | Wajib | L |
- Penolong Auditor Halal
- Penolong Pengurus Produk dan Perkhidmatan Halal
- Penolong Pengurus Restoran Makanan
- Penyembelih Halal
- Koordinator Halal
- Eksekutif Halal
Butiran Penyedia Latihan TVET
Lain-lain Maklumat
ii. Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dengan sekurang – kurangnya Gred C (Purata Gred 2.0) dalam mana – mana mata pelajaran; ATAU
iii. Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan sekurang – kurangnya Gred Maqbul; ATAU
iv. Memiliki Sijil (Tahap 3, MQF) dalam bidang yang berkaitan sekurang – kurangnya PNGK 2.00; ATAU
v. Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3, MQF dalam bidang berkaitan; ATAU
vi. Kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia.