Kursus TVET
Pembuatan Pastri

HT-014-3:2011;-

Pengenalan Kursus

Program PEMBUATAN PASTRI (Tahap 3) ini bertujuan bagi menghasilkan tenaga kerja yang berpengetahuan dan berkemahiran dalam aktivti? pembuatan pastri serta mempratikkan keselamatan, kebersihan, sanitasi, pencuci mulut sejuk beku, coklat, produk inovasi, kawalan stok, pengendalian majlis dan kawalan kos produk yang memenuhi standard keperluan pekerjaan didalam industri hospitaliti dan pelancongan dibawah sektor makanan.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. KELAYAKAN AKADEMIK
1.1 Mempunyai Kelayakan SKM berikut:

PEMBUATAN PASTRI [HT-014-2:2011] Atau

Penyedia Pastri [L-110-2]


Dan

2. UMUR
2.1

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 35


Dan

3. WARGANEGARA
3.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

4. MAKLUMAT TAMBAHAN
4.1
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
2. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Tempoh Pengajian
12 Bulan

Prospek Kerjaya
Pembantu penyediaan makanan (Commis pastri)
Penyediaan makanan (Demi chef pastri )
Ketua seksyen penyediaan makanan (Chef de partie )
Ketua seksyen pastri (Pastry chef)
Berniaga sendiri (Homemade baker)
Tenaga pengajar dalam bidang

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
KOLEJ TEKNOLOGI YAYASAN SABAH
Alamat
JLN DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA OFF JALAN SULAMAN, TELUK LIKAS,
PETI SURAT 16018,
Negeri
SABAH
Penyelaras
JAMAL ADIN BIN ALIBIN
Telefon
088-239498
Emel
urusetia.k14008@gmail.com
Laman Web
www.ktys.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
** IPT MILIK PENUH KUMPULAN YAYASAN SABAH

Pembiayaan Melalui :
* DERMASISWA (Tertakluk pada Terma & Syarat)
* Pembiayaan sendiri

* Kemudahan Asrama disediakan!

(Pegawai Perunding Pendidikan & Latihan KTYS : 019-8233369/019-5773365/019-4883365 WhatsApp )