Kursus TVET
PEMBUATAN PASTRI

HT-014-2:2011;-

Pengenalan Kursus

Pembuatan Pastri Tahap 2 merupakan kesinambungan daripada tahap asas yang memfokuskan kepada kemahiran lanjutan dalam penyediaan pelbagai produk pastri, kek, pencuci mulut dan kuih-muih. Kursus ini direka untuk mempertingkatkan pengetahuan dan kemahiran dalam menghasilkan produk berkualiti tinggi serta mengamalkan standard keselamatan dan kebersihan makanan yang betul. Peserta akan mempelajari teknik profesional, pengendalian bahan dengan betul, serta penggunaan kreativiti dalam penyediaan dan persembahan pastri.
Antara tajuk utama yang akan dipelajari dalam modul ini ialah:
1. Safety, Health and Hygiene Practices
– Amalan keselamatan, kebersihan dan kesihatan dalam pengendalian makanan.
2. Batter and Dough Preparation
– Penyediaan pelbagai jenis adunan dan doh asas serta lanjutan.
3. Filling and Creams Preparation
– Teknik membuat inti dan krim untuk pelbagai jenis pastri dan kek.
4. Pudding Preparation
– Pembuatan puding menggunakan kaedah kukus, bakar dan penyejukan.
5. Cookies Preparation
– Penyediaan pelbagai jenis biskut menggunakan teknik yang betul.
6. Malaysian Desserts and Kuih Preparation
– Penyediaan kuih-muih tradisional Malaysia menggunakan bahan tempatan.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Umur
1.1

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 30


Dan

2. Status Perkahwinan
2.1

Syarat Umum:
1. Bujang


Dan

3. Kelayakan Akademik
3.1

Dan

4. Warganegara
4.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

5. Syarat Tambahan
5.1
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib)

Dan

6. Pendidikan
6.1 Lepasan PMR/PT3/Tingkatan 3/tahfiz

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

7. Tiada Rekod Jenayah

Tempoh Pengajian
6 Bulan

Prospek Kerjaya
• Pembuat Pastri (Pastry Chef)
• Pembuat Kek (Cake Artist/Decorator)
• Pembantu Chef di hotel, restoran atau kafe
• Peniaga atau Usahawan Kuih dan Kek
• Pengusaha Kedai Bakeri dan Pencuci Mulut
• Tenaga Pengajar Kursus Pastri atau Kek
• Pakar Konsultan Produk Bakeri
• Usahawan Home-Based / Perkhidmatan tempahan kek dan pastri

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
KOLEJ YAYASAN FELDA KAMPUS MEMPAGA
Alamat
TAMAN FELDA JAYA, MEMPAGA, JALAN MEMPAGA MUKIM SABAI,
Negeri
PAHANG
Penyelaras
MUHAMMAD MAHFUZI BIN SULAIMAN
Telefon
09-2231 596
Emel
kyfmempaga@gmail.com
Laman Web
yayasanfelda.org

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
- Pengajian, Penginapan asrama dan sajian makan (3 kali sehari) disediakan kepada para pelatih,

- Keperluan asas kursus (toolbox), baju korporat, baju chef, suntikan typhoid dan keperluan asas lain turut disediakan kepada para pelatih

- Sila hubungi pihak kolej : Norhana Samsudin (0164910711) / Muhammad Mahfuzi Sulaiman (0127996409) / talian pejabat (09 223 1596) atau mendapatkan maklumat lanjut berkaitan kursus.

-Sila layari media sosial Yayasan Felda Official untuk mengetahui aktiviti dan fasiliti yang ditawarkan.