Kursus TVET
PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN

I561-005-2:2022;PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN

Pengenalan Kursus

Kursus ini direka untuk melatih pelajar dalam:

Kemahiran penyediaan makanan secara profesional (masakan tempatan & antarabangsa).

Pengendalian peralatan dapur komersial.

Pematuhan standard kebersihan, keselamatan makanan dan pengurusan dapur.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Umur 15 tahun ke atas Boleh membaca, menulis dan mengira (3M) Minat dalam bidang masakan
1.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Atau

1.2
1. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Wajib) ,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Atau

1.3

Syarat Umum:
1. BOLEH MEMBACA DAN MENULIS


Atau

1.4 UMUR 15 TAHUN HINGGA 45 TAHUN

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 45


Atau

1.5
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
9 Bulan

Prospek Kerjaya
Pembantu tukang masak / Commis

Tukang masak hotel / restoran / katering

Penyelia dapur

Usahawan makanan (gerai, restoran, food truck, perkhidmatan katering)

Menyambung ke Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) atau menjadi Tenaga Pengajar TVET (VTO)

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
ETVA CENTRE
Alamat
50-B-1, KELANA MALL, JALAN SS6/14, KELANA JAYA 47301 PETALING JAYA, SELANGOR DARUL EHSAN
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
NUR 'SYAHIRAH ATIQAH BINTI HAZHAM
Telefon
03-78030876
Emel
ETVATEAM@GMAIL.COM
Laman Web

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
🧪 PENILAIAN KURSUS
Tugasan praktikal (di dapur latihan)

Pemerhatian oleh Pegawai Penilai Bertauliah

Penilaian akhir oleh Penilai Luar (PPL)

Portfolio kerja