Kursus TVET
PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN

I561-005-2:2022;PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN

Pengenalan Kursus

SKM Seni Kulinari atau nama rasminya Kursus Sijil Kemahiran Malaysia Penyediaan Dan Pembuatan Makanan adalah kursus untuk melatih pelajar dengan teknik-teknik memasak melibatkan menu utama masakan Melayu, Cina, India & Barat (Western). Pelajar juga akan dilatih dalam pengendalian kebersihan , keselesaan, keselamatan dapur dan pengendalian makanan; penyediaan stok, sup dan sos panas; penyediaan sarapan pagi , pembuka selera (appetizer) dan pencuci mulut ( dessert ) serta pengurusan pentadbiran katering dan acara.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. KELAYAKAN AKADEMIK
1.1 Pemohon hendaklah

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

2. UMUR
2.1 Pemohon hendaklah

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 45


Dan

3. WARGANEGARA
3.1 Pemohon hendaklah
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

4. SYARAT UMUM
4.1 Pemohon hendaklah
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib)

Tempoh Pengajian
10 Bulan

Prospek Kerjaya
Penolong Chef / Cafe / Catering / Pensyarah Kulinari

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
ALFA COLLEGE
Alamat
CT-11 & 12, CORPORATE TOWER, SUBANG SQUARE, JALAN SS15/4G,
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
HUZAIMAH BINTI ABD HAMID
Telefon
03-56319208
Emel
sharifah@alfa.edu.my
Laman Web
https://alfa.edu.my/

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Pinjaman dari Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran