Kursus TVET
OPERASI SENI KULINARI
I561-005-3:2022;OPERASI SENI KULINARI
Pengenalan Kursus
SKM Seni Kulinari atau nama rasminya Kursus Sijil Kemahiran Malaysia adalah kursus untuk melatih pelajar dengan teknik-teknik memasak dan gubahan makan melibatkan menu utama masakan Melayu, Cina, India & Barat (Western). Pelajar juga akan dilatih dalam pengendalian makanan; penyediaan stok, sup dan sos panan; penyediaan sarapan pagi, pembuka selera (appetizer) dan pencuci mulut (dessert) serta pengurusan pentadbiran katering dan acara
Maklumat Latihan TVET
Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf
Syarat Kelayakan
1. KELAYAKAN AKADEMIK
Dan
1.1 Pemohon yang mempunyai SKM Tahap 2 berikut
PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN [I561-005-2:2022] Atau
Penyediaan & Pembuatan Makanan [HT-012-2:2012]
Dan
2. UMUR
Dan
2.1 Pemohon hendaklah
Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 45
Dan
3. WARGANEGARA
Dan
3.1 Pemohon hendaklah
Warganegara Malaysia Sahaja
Dan
4. SYARAT UMUM
4.1 Pemohon hendaklah
1. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Wajib)
,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
Tempoh Pengajian
12 Bulan
Prospek Kerjaya
Chef / Catering / Pensyarah Kulinari
Butiran Penyedia Latihan TVET
Nama Institusi
ALFA COLLEGE
Alamat
CT-11 & 12, CORPORATE TOWER, SUBANG SQUARE, JALAN SS15/4G,
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
HUZAIMAH BINTI ABD HAMID
Telefon
03-56319208
Emel
sharifah@alfa.edu.my
Laman Web
https://alfa.edu.my/
Lain-lain Maklumat
Lain-lain Maklumat Berkaitan
Pinjaman dari Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran