Kursus TVET
PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN

I561-005-2:2022;PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN

Pengenalan Kursus

Program Penyediaan dan Penghasilan Makanan direka khas untuk melatih pelajar dalam aspek asas hingga lanjutan seni kulinari, dengan penekanan kepada kemahiran praktikal dalam penyediaan makanan tempatan dan antarabangsa. Kursus ini memberi tumpuan kepada teknik memasak, pengurusan dapur, kebersihan makanan, keselamatan, dan standard operasi dalam industri makanan dan minuman (F&B).

Melalui latihan yang komprehensif dan berpaksikan amali, pelajar akan didedahkan kepada suasana dapur profesional yang sebenar serta pembelajaran berstruktur bagi membolehkan mereka bersedia untuk memasuki industri hospitaliti dan perkhidmatan makanan.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Umur
1.1

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 50


Dan

2. Maklumat tambahan
2.1
1. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Dan

3. Tanpa pendidikan formal
3.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Tempoh Pengajian
36 Minggu

Prospek Kerjaya
• Pembantu Tukang Masak (Kitchen Helper)
• Commis Chef (Gred 3)
• Pembantu Penyediaan Makanan
• Pembantu Katering
• Crew Dapur di restoran, hotel, kantin sekolah, hospital, dll.

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
KUCHING SKILLS COLLEGE
Alamat
SUBLOT NO.1, PARENT LOT 208, BLOCK 14,
MUARA TUANG DISTRICT, KOTA SAMARAHAN
94300 KUCHING, SARAWAK

PREMIS TAMBAHAN
TINGKAT 2, SUBLOT NO. 2, CAMPUS HUB
94300 KOTA SAMARAHAN, SARAWAK
Negeri
SARAWAK
Penyelaras
NORZIELA BINTI HJ KARIM
Telefon
082555796
Emel
kuchingskillscollege@gmail.com
Laman Web
http://www.kuchingskills.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
• Pembiayaan pengajian melalui pinjaman PTPK merangkumi pembiayaan Yuran Pengajian dan Elaun Sara Hidup (ESH) RM600 sebulan.
• Kemudahan penginapan asrama disediakan bagi pelatih yang memerlukan dengan kadar yang minimum.
• Setelah tamat pengajian, pelatih akan dianugerahkan Sijjil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3.
• Peluang pekerjaan tersedia setelah pelatih menamatkn pengajian.
• Bidang pengajian mempunyai rekod kadar kebolehpasaran yang tinggi.
• Sebarang kemusykilan, pertanyaan atau maklumat lanjut sila hubungi Pegawai Operasi kami melalui:
Ms Nurina 010-5523101 (Call/Whatsapp)
En. Adrian 010-5523101 (Call/Whatsapp)
Laman Web: https://www.kuchingskills.edu.my/
Email: askksc@kuchingskills.edu.my