PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN
I561-005-2:2022;PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN
Pengenalan Kursus
Program Penyediaan dan Penghasilan Makanan direka khas untuk melatih pelajar dalam aspek asas hingga lanjutan seni kulinari, dengan penekanan kepada kemahiran praktikal dalam penyediaan makanan tempatan dan antarabangsa. Kursus ini memberi tumpuan kepada teknik memasak, pengurusan dapur, kebersihan makanan, keselamatan, dan standard operasi dalam industri makanan dan minuman (F&B).
Melalui latihan yang komprehensif dan berpaksikan amali, pelajar akan didedahkan kepada suasana dapur profesional yang sebenar serta pembelajaran berstruktur bagi membolehkan mereka bersedia untuk memasuki industri hospitaliti dan perkhidmatan makanan.
Maklumat Latihan TVET
Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 50
Dan
Dan
Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis
• Commis Chef (Gred 3)
• Pembantu Penyediaan Makanan
• Pembantu Katering
• Crew Dapur di restoran, hotel, kantin sekolah, hospital, dll.
Butiran Penyedia Latihan TVET
MUARA TUANG DISTRICT, KOTA SAMARAHAN
94300 KUCHING, SARAWAK
PREMIS TAMBAHAN
TINGKAT 2, SUBLOT NO. 2, CAMPUS HUB
94300 KOTA SAMARAHAN, SARAWAK
Lain-lain Maklumat
• Kemudahan penginapan asrama disediakan bagi pelatih yang memerlukan dengan kadar yang minimum.
• Setelah tamat pengajian, pelatih akan dianugerahkan Sijjil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3.
• Peluang pekerjaan tersedia setelah pelatih menamatkn pengajian.
• Bidang pengajian mempunyai rekod kadar kebolehpasaran yang tinggi.
• Sebarang kemusykilan, pertanyaan atau maklumat lanjut sila hubungi Pegawai Operasi kami melalui:
Ms Nurina 010-5523101 (Call/Whatsapp)
En. Adrian 010-5523101 (Call/Whatsapp)
Laman Web: https://www.kuchingskills.edu.my/
Email: askksc@kuchingskills.edu.my