Kursus TVET
PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN

I561-005-2:2022;PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN

Pengenalan Kursus

Kursus Sijil Kemahiran Malaysia Penyediaan Dan Pembuatan Makanan adalah kursus untuk melatih pelajar dengan teknik-teknik memasak melibatkan menu utama masakan Melayu, Cina, India & Barat (Western). Pelajar juga akan dilatih dalam pengendalian kebersihan, keselamatan dapur dan pengendalian makanan; penyediaan stok, sup dan sos panas; penyediaan sarapan pagi, pembuka selera (appetizer) dan pencuci mulut (dessert) serta pengurusan pentadbiran katering dan acara.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Kelayakan akademik
1.1 Lepasan sekolah menengah ,rendah dan tahfiz atau remaja yang berminat bidang kemahiran

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

2. Umur
2.1 Pemohon hendaklah

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 35


Dan

3. Warganegara
3.1 Pemohon WAJIB
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

4. Syarat Tambahan
4.1 Bagi pemohon pemegang kad OKU (kecuali ADHD, Autism) atau pelajar dari Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) boleh mengurus diri sendiri
1. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Wajib) ,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib)

Tempoh Pengajian
8 Bulan

Prospek Kerjaya
Commis, Kitchen crew, Pembantu Tukang Masak, Pembantu Penyediaan Makanan, Usahawan,

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
KOLEJ TEJA
Alamat
Negeri
PAHANG
Penyelaras
MAZLINDAWATI BINTI ABDUL MALEK
Telefon
016-2449329
Emel
tejaskillsresources@gmail.com
Laman Web

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Pelajar yang memenuhi syarat, boleh mendapatkan pinjaman dari Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) 100% untuk :
1. yuran pengajian kursus
2. elaun sara hidup (RM800 sebulan)
Facebook : https://www.facebook.com/teja.skills
Instagram : https://www.instagram.com/kolejteja
Tiktok : https://www.tiktok.com/@kolejteja