Kursus TVET
OPERASI SENI KULINARI

I561-005-3:2022;-

Pengenalan Kursus

Menyediakan dan memberi peluang kepada pelajar untuk meningkatkan potensi mereka dalam pendidikan atau peluang pekerjaan. Kursus ini merangkumi asas penyediaan dan pembuatan makanan melalui pendekatan teori (30%) dan amali (70%) berdasarkan keperluan dan standard industri.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Kelayakan Akademik
1.1

PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN [I561-005-2:2022]


Atau

1.2

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Atau

1.3
1. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Pilihan) ,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib) ,
4. Bujang (Pilihan)

Atau

1.4

Syarat Umum:
1. Menguasai 3M (Membaca, Menulis dan Mengira)


Atau

1.5

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 35


Atau

1.6 Calon mestilah warganegara Malaysia sahaja
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
12 Bulan

Prospek Kerjaya
Kerjaya dalam bidang kulinari dan hospitaliti seperti chef atau pemilik restoran

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
KOLEJ JUARASA
Alamat
N0.8-G & 8-1,
JALAN BIDARA 7/1,
SAUJANA UTAMA 3,
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
NURZUANA BINTI SELAMAT
Telefon
03-60398342
Emel
KolejJuarasa2264@gmail.com
Laman Web

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Pinjaman dari Perbadanan Tabung Kemahiran Malaysia (PTPK)
Elaun sara diri sebanyak RM600 sebulan