Kursus TVET
PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN

I561-005-2:2022;-

Pengenalan Kursus

Menyediakan dan memberi peluang kepada pelajar untuk meningkatkan potensi mereka dalam pendidikan atau peluang pekerjaan. Kursus ini merangkumi asas penyediaan dan pembuatan makanan melalui pendekatan teori (30%) dan amali (70%) berdasarkan keperluan dan standard industri.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Tiada Pendidikan Formal
1.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Atau

1.2
1. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Pilihan) ,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib) ,
4. Bujang (Pilihan)

Atau

1.3

Syarat Umum:
1. Menguasai 3M (Membaca, Menulis dan Mengira)


Atau

1.4

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 35


Atau

1.5 Calon mestilah warganegara Malaysia sahaja
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
9 Bulan

Prospek Kerjaya
Kerjaya sebagai Chef, Pemilik Restoran

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
KOLEJ JUARASA
Alamat
N0.8-G & 8-1,
JALAN BIDARA 7/1,
SAUJANA UTAMA 3,
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
NURZUANA BINTI SELAMAT
Telefon
03-60398342
Emel
KolejJuarasa2264@gmail.com
Laman Web

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Pinjaman dari Perbadanan Tabung Kemahiran Malaysia (PTPK)
Elaun Sara Diri sebanyak RM600 sebulan
Asrama disediakan (jika perlu)