Kursus TVET
COOKING TECHNIQUE

MWA-1-111

Pengenalan Kursus

Modul ini memberi tumpuan kepada pelbagai jenis teknik memasak dan pelatih yang kompoten dalam unit kompetensi (cu) ini seharusnya mampu:
- Mengenal pasti keperluan menu bagi penghasilan teknik memasak.
- Memilih peralatan dan perkakas memasak yang sesuai.
- Memilih bahan-bahan untuk setiap teknik masakan.
- Melaksanakan proses penghasilan hidangan menggunakan teknik masakan yang betul.

Melalui latihan ini, pelatih akan berupaya untuk:
1. Memahami dan mengaplikasikan teknik memasak menggunakan haba lembap dan haba kering.
2. Menjalankan proses memasak dengan kaedah yang sesuai bagi memastikan makanan main course yang di masak mencapai kualiti terbaik dari segi rasa, tekstur dan keselamatan makanan.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Kelayakan MInimum
1.1 Kelayakan Akademik

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

2. Syarat Umur
2.1 Had Umur

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 55


Dan

3. Status Kewarganegaraan
3.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

4. Syarat Tambahan
4.1 kelebihan bagi:
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
2. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Tempoh Pengajian
5 Hari

Prospek Kerjaya
- Usahawan
- Chef
- Home based catering

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
SINCERE SKILLS ACADEMY
Alamat
LOT H3-3, BLOK H, LINTAS JAYA UPTOWNSHIP, JALAN LINTAS KEPAYAN HIGHWAY, PENAMPANG, SABAH
Negeri
SABAH
Penyelaras
NARSHIELA BINTI MUDASSIR
Telefon
0162421737
Emel
sincereskillacademy@gmail.com
Laman Web
-

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Kursus ini sesuai untuk mereka yang ingin mendapatkan pengiktirafan formal dalam bidang penyediaan, pembuatan dan penghasilan makanan melalui latihan yang terstruktur dan berpandukan standard industri.