Kursus TVET
PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN

I561-005-2:2022

Pengenalan Kursus

Menyedia dan memberi peluang latihan kemahiran memasak kepada pelajar lepasan TINGKATAN 3/ SPM / SPMV dalam Bidang Hospitaliti secara amnya dan Program Penyediaan dan Pembuatan Makanan SKM Tahap 2 secara khususnya mengikut piawaian Jabatan Pembangunan Kemahiran dan Kementerian Sumber Manusia bagi memenuhi keperluan standard industri.
Menghasilkan tenaga kerja yang berpengetahuan dan berkemahiran tinggi dalam penyediaan dan pembuatan makanan, pengenalan peralatan dan perkakas, pemantauan penyelengaraan peralatan serta penyediaan pemotongan bahan mentah yang memenuhi standard keperluan pekerjaan dan juga industri.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Kelayakkan Akademik
1.1 Calon yang Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca, Menulis dan mengira layak memohon

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

2. Umur
2.1

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 45


Dan

3. Syarat Kewarganegaraan
3.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

4. Kriteria Tambahan
4.1
1. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib) ,
2. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Wajib) ,
3. Sihat Tubuh Badan (Wajib)

Tempoh Pengajian
9 Bulan

Prospek Kerjaya
COMMIS 3,2,1
Pembantu Chef

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
KOLEJ TEKNOLOGI MIDAS
Alamat
NO 31A, 31, 33, 35A, 37A, 37, 39A, 39, 41, 43A, 43, 45A, PERSIARAN BATU GAJAH PERDANA 1,
TAMAN BATU GAJAH PERDANA,
31550 PUSING, PERAK.
Negeri
PERAK
Penyelaras
NUR HEKMAH BINTI ABD AZIS
Telefon
53653400
Emel
kolejtekmidas@gmail.com
Laman Web

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Pelatih akan dianugerahkan dengan Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 Penyediaan & Penghasilan Makanan setelah lulus penilaian akhir.