Kursus TVET
Penyediaan & Pembuatan Makanan

HT-012-2:2012

Pengenalan Kursus

Pelajar akan diberikan pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali berdasarkan proses kerja sebenar mengikut piawaian kemahiran persediaan asas sehingga ke tahap yang tinggi dalam penyediaan memasak pelbagai jenis makanan tempatan dan antarabangsa dan teknik serta kaedah memasak mengikut prosedur yang ditetapkan bagi menjamin hasil produk yang berkualiti, menarik dan bersih selaras dengan kehendak industri

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Boleh membaca, menulis, mengira & 16 tahun keatas
1.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Atau

1.2 Berumur 16 tahun dan ke atas

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 100


Atau

1.3 Boleh membaca, menulis dan mengira
1. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Dan

2. Bermula dengan tiada pendidikan formal atau memiliki sijil UPSR, PMR, PT3, SPM

Dan

3. Tidak mempunyai masalah kesihatan mental, kecacatan fizikal dan kecacatan asas deria yang ketara

Tempoh Pengajian
6 Bulan

Prospek Kerjaya
CULINARY MANAGER AT HOTEL
KITCHEN CHEF

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
YP ADVANCED SKILLS
Alamat
KAMPUS UTAMA, JALAN DATO' BAHAMAN, KUBANG BUAYA 25050 KUANTAN PAHANG DARUL MAKMUR

PREMIS TAMBAHAN
JALAN DATO' ABDULLAH, TAMAN GELORA, 25050 KUANTAN,
PAHANG DARUL MAKMUR
Negeri
PAHANG
Penyelaras
SITI NORAISHAH BINTI A. BAKAR
Telefon
09-5671333
Emel
noraishah@ypas.edu.my
Laman Web
www.ypas.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Seni Kulinari adalah satu kursus dalam bidang masakan, penyediaan makanan , pembuatan kek atau roti yang menonjolkan tatasajian dan kemahiran bagi mengetengahkan makanan dari tahap penyediaan sehingga penghidangan.