Kursus TVET
Penyediaan & Pembuatan Makanan
HT-012-2:2012
Pengenalan Kursus
Pelajar akan diberikan pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali berdasarkan proses kerja sebenar mengikut piawaian kemahiran persediaan asas sehingga ke tahap yang tinggi dalam penyediaan memasak pelbagai jenis makanan tempatan dan antarabangsa dan teknik serta kaedah memasak mengikut prosedur yang ditetapkan bagi menjamin hasil produk yang berkualiti, menarik dan bersih selaras dengan kehendak industri
Maklumat Latihan TVET
Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf
Syarat Kelayakan
1. Boleh membaca, menulis, mengira & 16 tahun keatas
Atau
Atau
Dan
1.1
Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis
Atau
1.2 Berumur 16 tahun dan ke atas
Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 100
Atau
1.3 Boleh membaca, menulis dan mengira
1. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
Dan
2. Bermula dengan tiada pendidikan formal atau memiliki sijil UPSR, PMR, PT3, SPM
Dan
Dan
3. Tidak mempunyai masalah kesihatan mental, kecacatan fizikal dan kecacatan asas deria yang ketara
Tempoh Pengajian
6 Bulan
Prospek Kerjaya
CULINARY MANAGER AT HOTEL
KITCHEN CHEF
KITCHEN CHEF
Butiran Penyedia Latihan TVET
Nama Institusi
YP ADVANCED SKILLS
Alamat
KAMPUS UTAMA, JALAN DATO' BAHAMAN, KUBANG BUAYA 25050 KUANTAN PAHANG DARUL MAKMUR
PREMIS TAMBAHAN
JALAN DATO' ABDULLAH, TAMAN GELORA, 25050 KUANTAN,
PAHANG DARUL MAKMUR
PREMIS TAMBAHAN
JALAN DATO' ABDULLAH, TAMAN GELORA, 25050 KUANTAN,
PAHANG DARUL MAKMUR
Negeri
PAHANG
Penyelaras
SITI NORAISHAH BINTI A. BAKAR
Telefon
09-5671333
Emel
noraishah@ypas.edu.my
Laman Web
www.ypas.edu.my
Lain-lain Maklumat
Lain-lain Maklumat Berkaitan
Seni Kulinari adalah satu kursus dalam bidang masakan, penyediaan makanan , pembuatan kek atau roti yang menonjolkan tatasajian dan kemahiran bagi mengetengahkan makanan dari tahap penyediaan sehingga penghidangan.