Kursus TVET
Pembuatan Roti
HT-013-2:2011
Pengenalan Kursus
Penyediaan Pastri ini akan memberi penekanan kepada kemahiran dalam menyediakan pelbagai produk pastri manisan dan pedas, kek, biskut, kuih muih dan hidangan pencuci mulut (sejuk dan panas) melalui pelbagai teknik dan kaedah moden menggunakan mesin dan peralatan berteknologi serta tradisional.
Maklumat Latihan TVET
Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf
Syarat Kelayakan
1. Boleh membaca, menulis, mengira & 16 tahun keatas
Atau
Atau
Dan
1.1 Bermula dengan tiada pendidikan formal atau memiliki sijil UPSR, PT3 dan SPM
Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis
Atau
1.2 Berumur 16 tahun dan ke atas
Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 100
Atau
1.3 Membaca, menulis dan mengira
1. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Wajib)
Dan
2. Tidak mempunyai masalah kesihatan mental, kecacatan fizikal dan kecacatan asas deria yang ketara
Tempoh Pengajian
6 Bulan
Prospek Kerjaya
Baker's chef & Pastry Chef
Butiran Penyedia Latihan TVET
Nama Institusi
YP ADVANCED SKILLS
Alamat
KAMPUS UTAMA, JALAN DATO' BAHAMAN, KUBANG BUAYA 25050 KUANTAN PAHANG DARUL MAKMUR
PREMIS TAMBAHAN
JALAN DATO' ABDULLAH, TAMAN GELORA, 25050 KUANTAN,
PAHANG DARUL MAKMUR
PREMIS TAMBAHAN
JALAN DATO' ABDULLAH, TAMAN GELORA, 25050 KUANTAN,
PAHANG DARUL MAKMUR
Negeri
PAHANG
Penyelaras
SITI NORAISHAH BINTI A. BAKAR
Telefon
09-5671333
Emel
noraishah@ypas.edu.my
Laman Web
www.ypas.edu.my
Lain-lain Maklumat
Lain-lain Maklumat Berkaitan
Pelajar akan diberikan pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali berdasarkan proses kerja sebenar mengikut piawaian kemahiran persediaan asas sehingga ke tahap yang tinggi dalam penyediaan bakeri dan teknik serta kaedah pembuatan mengikut prosedur yang ditetapkan bagi menjamin hasil produk yang berkualiti, menarik dan bersih selaras dengan kehendak industri