Kursus TVET
Penyediaan & Pembuatan Makanan

HT-012-2:2012;-

Pengenalan Kursus

Program PENYEDIAAN & PEMBUATAN MAKANAN (Tahap 2) ini bertujuan untuk menghasilkan tenaga kerja yang berpengetahuan dan berkemahiran dalam aktivti penyediaan dan pembuatan makanan ,aktiviti penyediaan barangan katering ,pengenalan peralatan dan perkakas ,pemantauan penyelengaraan peralatan serta penyediaan pemotongan daging mentah yang memenuhi standard keperluan pekerjaan didalam industri hospitality dan pelancongan dibawah sektor makanan dan minuman.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. KELAYAKAN AKADEMIK
1.1

Syarat Umum:
1. Minimum PMR / PT3


Atau

1.2

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

2. UMUR
2.1

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 35


Dan

3. WARGANEGARA
3.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

4. MAKLUMAT TAMBAHAN
4.1
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
2. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Tempoh Pengajian
9 Bulan

Prospek Kerjaya
Industri perhotelan dan perkhidmatan:
Penyelia makanan dan minuman
Penolong Jurulatih
Penasihat Pemakanan dan Minuman
Penyelia Katerer
Penyelia Restoran
Tukang masak untuk syarikat penerbangan, perhotelan, restoran, pelayaran dan lain-lain.
Penyediaan Daging Mentah ( Butchery )
Tenaga pengajar dalam bidang

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
KOLEJ TEKNOLOGI YAYASAN SABAH
Alamat
JLN DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA OFF JALAN SULAMAN, TELUK LIKAS,
PETI SURAT 16018,
Negeri
SABAH
Penyelaras
JAMAL ADIN BIN ALIBIN
Telefon
088-239498
Emel
urusetia.k14008@gmail.com
Laman Web
www.ktys.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
** IPT MILIK PENUH KUMPULAN YAYASAN SABAH

Pembiayaan Melalui :
* DERMASISWA (Tertakluk pada Terma & Syarat)
* Pembiayaan sendiri

* Kemudahan Asrama disediakan!

(Pegawai Perunding Pendidikan & Latihan KTYS : 019-8233369/019-5773365/019-4883365 WhatsApp )