Kursus TVET
Pembuatan Roti

HT-013-3:2011,HT-013-2:2011;-

Pengenalan Kursus

Pembuatan roti merupakan satu produk yang berasaskan tepung kemudian dibakar dan merupakan salah satu bidang dalam sektor hospitaliti & pelancongan yang bermula sejak manusia mengenali gandum sebagai bahan makanan dimana dapat mempelajari berkaitan penghasilan dan penyediaan pelbagai jenis roti serta pastri termasuk reka bentuknya, resepi, langkah-langkah penyediaan yang berpandukan NOSS / MODUL daripada Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK).

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Kelayakan Akademik
1.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

2. Had Umur
2.1

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 35


Dan

3. Warganegara
3.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

4. Syarat tambahan
4.1
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib)

Tempoh Pengajian
11 Bulan

Prospek Kerjaya
Program ini menyediakan pelatih untuk memasuki pelbagai jenis kerjaya dalam bidang pembuatan roti seperti chef di sektor perhotelan, pembuat roti beraneka di kedai bakeri, menjadi usahawan dengan perniagaan sendiri. Pelatih juga boleh sambung belajar ke pringkat yang lebih tinggi iaitu tahap 4 dengan kelulusan Sijil Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) serta dapat sambung ke sijil kemahiran TVET-I untuk menjadi seorang tenaga pengajar.

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
NOBLE SCHOOL CITY CAMPUS
Alamat
LOT 10, LEVEL 1
KOMPLEKS NIAGA D'MARA
34000 TAIPING, PERAK

PREMIS TAMBAHAN:
1 - 9 KOMPLEKS TERMINAL BUS TAIPING ,
JALAN MASJID, 34000 TAIPING, PERAK.
Negeri
PERAK
Penyelaras
LATIPAH BINTI OMAR
Telefon
05-8081289
Emel
noblecitycampus@gmail.com
Laman Web

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Pembiayaan Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK)