PLAT DU JOUR
MCU-1-11
Pengenalan Kursus
Modul ini memberi tumpuan kepada pelbagai jenis memasak Main Course dan pelatih yang kompoten dalam unit kompetensi (cu) ini seharusnya mampu:
- Mengenal pasti keperluan menu bagi penghasilan hidangan utama.
- Memilih resipi piawai untuk penghasilan hidangan utama.
- Memilih peralatan dan perkakas memasak yang sesuai.
- Memilih bahan-bahan untuk penghasilan hidangan utama.
- Melaksanakan proses penghasilan hidangan utama dengan berkesan.
Pelatih yang kompeten dalam unit kompetensi (CU) ini akan dapat menghasilkan hidangan utama (Main Course Production) bagi memastikan makanan yang dihasilkan memenuhi keperluan serta piawaian makanan yang ditetapkan oleh organisasi, sekaligus memberikan kepuasan kepada tetamu.
Melalui latihan ini, pelatih akan berupaya untuk:
1. Memahami dan mengaplikasikan teknik memasak menggunakan haba lembap dan haba kering.
2. Menjalankan proses memasak dengan kaedah yang sesuai bagi memastikan makanan main course yang di masak mencapai kualiti terbaik dari segi rasa, tekstur dan keselamatan makanan.
Maklumat Latihan TVET
Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis
Dan
Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 55
Dan
Atau
Dan
2. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
2. Penyedia Perkhidmatan Katering
3. Pembekal Chef
4. Private Chef
5. Kitchen Artist
6. Penyelia Dapur Industri
7.. Usahawan