OPERASI SENI KULINARI
I561-005-3:2022;OPERASI SENI KULINARI
Pengenalan Kursus
Kursus/ Program dikenali sebagai Operasi Seni Kulinari (Culinary Arts Operation) dengan tugasan kerja sebagai Pembantu Tukang Masak (Assistant Chef), Tukang Masak atau dalam industri Perhotelan disebut sebagai Assistant Chef, Demi Chef, Cook, Commis atau Kitchen Helper
Program ini adalah program Peningkatan Tahap dan ditawarkan kepada peserta yang telah lulus dan memiliki sijil SKM tahap 2 Penyedia Makanan atau bidang berkaitan. Pelatih yang menamatkan latihan dan lulus dengan jayanya akan dianugerahkan SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA TAHAP 3- OPERASI SENI KULINARI @ CULINARY ARTS OPERATION
Modul pembelajaran adalah merujuk kepada NOSS Tahap 3 (I561-005-3:2022) yang merangkumi tatacara atau kemahiran memasak bermula daripada persiapan bahan mentah sehingga penyediaan hidangan di dalam pinggan dengan kepelbagaian menu merangkumi tempatan dan barat antaranya;
✅ Amalan Keselamatan, Kebersihan ( Kitchen Safety , Food Safety and Hygiene)
✅ Penyediaan Pelbagaian Salad, Sauce, Soup
✅ Penyediaan Pelbagaian Pasta, Noodles, Dessert (Local & Western)
✅ Penyaediaan Makanan Utama ( Main Course - Local & Western)
Pelatih program juga dikehendaki menjalani latihan industri (OJT) di hotel-hotel terpilih selama 3 bulan (termasuk dalam tempoh latihan) untuk pendedahan pekerjaan sebenar dan peningkatan kemahiran untuk memenuhi keperluan industri
Maklumat Latihan TVET
PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN [I561-005-2:2022] Atau
Penyediaan & Pembuatan Makanan [HT-012-2:2012] Atau
Penyedia Makanan [L-041-2] Atau
Penyedia Makanan [L-040-2]
Dan
Dan
Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 35
- Pembantu Chef/ Pembantu Tukang Masak (Assistant Chef, Demi Chef, Cook, Commis) di sektor Perhotelan,
- Tukang Masak (Chef), Pembantu Chef di Restoran, Perkhidmatan Ketering
- Pengusaha katering ( Pengurus / Supervisor Katering)
- Usahawan (Perniagaan sektor Makanan & Minuman)
- Tenaga Pengajar/ Jurulatih bidang Kulinari
Butiran Penyedia Latihan TVET
Lain-lain Maklumat
A) PERBADANAN TABUNG PEMBANGUNAN KEMAHIRAN (PTPK) - (Pinjaman)
-Pinjaman Yuran Pengajian
-Pinjaman wang saradiri sebanyak RM400-RM800 sebulan sepanjang tempoh latihan
B) Pembiayaan oleh Agency lain - akan dimaklumkan dari masa kemasa
LAIN-LAIN
- Kemudahan Asrama kepada yang memerlukan dengan sewaan yang berpatutan
Sila layari www.plpskill.edu.my dan facebook PLP SKILL INSTITUTE untuk mengetahui aktiviti-aktiviti, info program dan fasiliti yang ditawarkan.
Boleh hubungi juga unit Pendaftaran Pn Nisa - 017-208 6457 Pn Akila - 011-1001 0496 Pn Marza- 012-313 6718 untuk penerangan lanjut