Kursus TVET
Penyediaan & Pembuatan Makanan

HT-012-2:2012

Pengenalan Kursus

Program ini menggabungkan tahap HT-012-2:2012 dan HT-012-3:2012 sebagai satu laluan lengkap dalam bidang kulinari. Peserta akan mempelajari kemahiran asas hingga lanjutan dalam penyediaan makanan, termasuk teknik memasak, penyusunan dan perancangan menu, hiasan makanan, serta pengurusan dapur secara profesional.

Penekanan diberikan kepada aspek kebersihan, keselamatan makanan, kawalan kos, dan amalan kerja berkualiti sejajar dengan keperluan industri makanan dan hospitaliti.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Warganegara
1.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

2. Umur
2.1

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 45


Dan

3. Syarat Tambahan
3.1
1. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Wajib) ,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Dan

4. Akademik
4.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Tempoh Pengajian
15 Bulan

Prospek Kerjaya
Pembantu tukang masak, kru dapur, penyedia makanan katering, pembantu penyediaan makanan dan lain-lain

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
ZAFARAN INTERNATIONAL COLLEGE
Alamat
Unit C-2-2 dan C-3-2
Block C, Jalan Atmosphere 6,
Pusat Perniagaan The Atmosphere,
Bandar Putra Permai
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan

PREMIS TAMBAHAN:
Unit C-1-2,C-3A-2
Block C, Jalan Atmosphere 6,
Pusat Perniagaan The Atmosphere,
Bandar Putra Permai
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
Telefon
+60395201120
Emel
yannee@cilantro.edu.my
Laman Web
https://zic.cilantro.edu.my/

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Tempoh program: 15 bulan (yang merangkumi 6 bulan tahap 2, 6 bulan tahap 3, dan 3 bulan latihan industri (OJT).
Jumlah Yuran program 15 bulan: RM24,800, termasuk yuran pendaftaran RM600
Pembiayaan pinjaman PTPK disediakan untuk yang layak.

Program ini sesuai untuk individu yang serius membina kerjaya dalam bidang seni kulinari.