Kursus TVET
Penyediaan & Pembuatan Makanan

HT-012-2:2012

Pengenalan Kursus

SKM Seni Kulinari atau nama rasminya Kursus Sijil Kemahiran Malaysia Penyediaan Dan Pembuatan Makanan adalah kursus untuk melatih pelajar dengan teknik-teknik memasak melibatkan menu utama masakan Melayu, Cina, India & Barat (Western). Pelajar juga akan dilatih dalam pengendalian kebersihan, keselamatan dapur dan pengendalian makanan; penyediaan stok, sup dan sos panas; penyediaan sarapan pagi, pembuka selera (appetizer) dan pencuci mulut (dessert) serta pengurusan pentadbiran katering dan acara.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Kelayakan Akademik
1.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

2. Kelayakan SPM
2.1 Lulus Subjek berikut :
Kod Subjek Subjek Wajib/Pilihan Kategori Pilihan Min Gred Aktif
1103 BAHASA MELAYU Wajib C Aktif
1119 BAHASA INGGERIS Wajib C Aktif

Dan

3. Kelayakan Umum
3.1 Syarat Tambahan
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
2. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Atau

3.2 Had Umur

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 30


Atau

3.3 Calon Mestilah Warganegara
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
8 Bulan

Prospek Kerjaya
1. COMMIS I
2. COMMIS II
3. COMMIS III
4. KITCHEN HELPER

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
RIMBUNAN HIJAU ACADEMY
Alamat
NO. 49-53, PUSAT SURIA PERMATA,
JALAN UPPER LANANG 12C,
96000 SIBU, SARAWAK.
Negeri
SARAWAK
Penyelaras
ANNA ASIN
Telefon
084-216286
Emel
info@rhacademy.edu.my
Laman Web

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. TERBUKA KEPADA INDIVIDU YANG MEMINATI BIDANG PENYEDIA DAN PEMBUATAN MAKANAN SAHAJA
2. PEMBIAYAAN YURAN PENGAJIAN DARIPADA "TABUNG PEMBANGUNAN KEMAHIRAN(PTPK)