Kursus TVET
Penyediaan & Pembuatan Makanan

HT-012-3:2012

Pengenalan Kursus

Menyediakan individu dengan kemahiran yang diperlukan dalam bidang pengurusan dapur, penyediaan makanan, dan perkhidmatan makanan dalam sektor perhotelan, restoran, dan katering. Kursus ini direka khas untuk memberikan pengetahuan yang mendalam mengenai teknik memasak, keselamatan makanan, pengurusan dapur, serta perkhidmatan makanan yang berkualiti kepada pelanggan.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Mempunyai SKM 2 dalam bidang berkaitan Penyediaan & Pembuatan Makanan. (kod kursus HT-012-2:2012)
1.1 SKM TAHAP 2

Penyediaan & Pembuatan Makanan [HT-012-2:2012]


Dan

2. Umur
2.1 Had umur

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 45


Dan

3. Warganegara
3.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
12 Bulan

Prospek Kerjaya
Pemegang Sijil SKM Tahap 3 ini akan memiliki kemahiran untuk bekerja dalam pelbagai peranan dalam sektor makanan dan perhotelan, seperti:

Chef atau Pembantu Chef
Penyelia Dapur
Pekerja Katering
Pengurus Restoran atau Pengurus F&B
Penyelia Perkhidmatan Makanan
Pekerja di industri katering dan hotel
Sijil ini membuka peluang untuk kerjaya dalam restoran, hotel, pusat katering, dan syarikat pengeluar makanan. Ia juga memberi asas yang kukuh bagi mereka yang ingin melanjutkan kerjaya ke peringkat yang lebih tinggi, seperti menjadi Chef Eksekutif atau Pengurus Operasi dalam industri makanan.

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
KOLEJ BREYER KL
Alamat
TINGKAT 8 & 9,
WISMA HAVELA THAKARDAS,
1, Jalan Tiong Nam, Chow Kit, 50350 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Negeri
Tiada Maklumat
Penyelaras
NUR ALINA BINTI ABDUL AZIZ
Telefon
03-26910168
Emel
ppb.kl@cqbreyer.edu.my
Laman Web
www.breyer.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
- pinjaman dari Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK)
- Elaun Sara Hidup RM400 - RM800
- Elaun pengangkutan SM (RM500)/ SS (RM1000)
- Kemudahan hostel disediakan