Kursus TVET
PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN

I561-005-2:2022

Pengenalan Kursus

Pelatih akan mempelajarai CU berdasarkan pada NOSS JPK seperti Kitchen Hygiene and Safety Procedure, Vegetable and Potato cuts, Cooking methods, Produce stocks untuk culinary, Thickening Agents and produce mother Sauce. Selain itu pelatih juga akan mempelajari latihan dalam produce soup, produce vegetable dishes, produce salads, produce appetizers, produce sandwiches.

Pelajar juga akan mempelajari breakfast dishes, coupe deserts bagi mempertingkan kemahiran dalam bidang kulinari.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Berumur 15 tahun dan ke atas dan boleh menulis serta membaca
1.1

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 45


Dan

2. Warganegara Malaysia
2.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

3. Kelayakan Akademi Tamat Tingkatan 3
3.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Tempoh Pengajian
9 Bulan

Prospek Kerjaya
Pelatih yang tamat latihan boleh menyertai sektor penyediaan makanan sebagai pembantu chef, demi chef, chef de patie, sous chef dan juga usahawan sme dalam bidang culinary.

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
AKADEMI KEMAHIRAN RAFA
Alamat
C-G-2, C-1-2, C-2-2, BLOCK C, PUSAT DAGANGAN NXZ, NO 2, Jalan PJU 1A/41B, Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
Telefon
03-7886 5878
Emel
akademirafa@gmail.com
Laman Web
https://rafa.edu.my/

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Pelatih yang mengikuti latihan dengan kami layak mendapat pinjaman dari PTPK (Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran) bagi Tahap 2. Pelatih juga layak mendapat elaun bulanan sebanyak RM600 setiap bulan. Pelajar juga boleh mendapat elaun pengangkutan sebanyak RM500 one off.