Kursus TVET
Penyediaan & Pembuatan Makanan

HT-012-2:2012

Pengenalan Kursus

SKM Seni Kulinari atau nama rasminya Kursus Sijil Kemahiran Malaysia Penyediaan Dan Pembuatan Makanan adalah kursus untuk melatih pelajar dengan teknik-teknik memasak melibatkan menu utama masakan Melayu, Cina, India & Barat (Western). Pelajar juga akan dilatih dalam pengendalian kebersihan, keselamatan dapur dan pengendalian makanan; penyediaan stok, sup dan sos panas; penyediaan sarapan pagi, pembuka selera (appetizer) dan pencuci mulut (dessert) serta pengurusan pentadbiran katering dan acara.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. MEMBACA, MENULIS, MENGIRA
1.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Atau

1.2
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib)

Atau

1.3

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 40


Atau

1.4
Warganegara Malaysia Sahaja

Tempoh Pengajian
9 Bulan

Prospek Kerjaya
CHEF EKSEKUTIF, PENOLONG CHEF, CHEF BANKUET

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
SILVERSPOON INTERNATIONAL COLLEGE
Alamat
NO.12 & 12A, JALAN OP1/3, PUSAT PERDAGANGAN ONE PUCHONG,
OFF JALAN PUCHONG,
47160 PUCHONG SELANGOR
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
NURLIYANA MOHAMAD SHAHIMIN
Telefon
0380769953
Emel
info@silverspoon.edu.my
Laman Web
www.silverspoon.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
PINJAMAN PENGAJIAN DARI PTPK
ELAUN SARA DIRI RM600 SEPANJANG TEMPOH PENGAJIAN
ELAUN PENGANGKUTAN RM500 HINGGA RM1000