Kursus TVET
PENYEDIAAN DAN PENGHASILAN MAKANAN
I561-005-2:2022
Pengenalan Kursus
Matlamat kursus ini adalah untuk menghasilkan kemahiran asas, teknik kerja dan sikap yang betul di dalam penyediaan dan penghasilan makanan. Selepas mempelajari kemahiran asas ini, para pelajar kemudiannya akan memperolehi kecepakan piawaian yang seterusnya boleh memasuki pasaran pekerjaan khususnya dalam bidang perhotelan, pelancongan dan perkhidmatan. Pelajar akan didedahkan kepada kemahiran teori dan praktikal.
Maklumat Latihan TVET
Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf
Syarat Kelayakan
1. Kelayakan Akademik
Dan
1.1
Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis
Dan
2. Had Umur
Dan
2.1 Umur pemohon
Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 40
Dan
3. Warganegara
Dan
3.1 Calon mestilah
Warganegara Malaysia Sahaja
Dan
4. Syarat Tambahan
4.1
1. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Wajib)
,
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib) ,
4. Bujang (Pilihan) ,
5. Tidak Berkenaan Semua Di Atas (Wajib)
2. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib) ,
4. Bujang (Pilihan) ,
5. Tidak Berkenaan Semua Di Atas (Wajib)
Tempoh Pengajian
9 Bulan
Prospek Kerjaya
Chef di Hotel dan Resort, buka restauran sendiri, catering, usahawan
Butiran Penyedia Latihan TVET
Nama Institusi
KOLEJ TEKNIKAL IBNU SINA
Alamat
LOT 27, JALAN KAUNSELOR 2, COLLEGE HEIGHTS GARDEN RESORT, 71700 PAJAM, MANTIN, NEGERI SEMBILAN
PREMIS TAMBAHAN:
LOT 5,6,7,8, 11,12,15,19 & 26 KOLEJ ANTARABANGSA UNIFIELD,JALAN KAUNSELOR 2 ,COLLEGE HEIGHT GARDEN RESORT,71700 PAJAM MANTIN, NEGERI SEMBILAN
PREMIS TAMBAHAN:
LOT 5,6,7,8, 11,12,15,19 & 26 KOLEJ ANTARABANGSA UNIFIELD,JALAN KAUNSELOR 2 ,COLLEGE HEIGHT GARDEN RESORT,71700 PAJAM MANTIN, NEGERI SEMBILAN
Negeri
NEGERI SEMBILAN
Penyelaras
NURUL ASHIMA BINTI AWANG
Telefon
019-9723660
Emel
kemahiran@uic.edu.my
Laman Web
www.dch.edu.my
Lain-lain Maklumat
Lain-lain Maklumat Berkaitan
I561-005-2:2022-C01 Practise kitchen hygiene and safety procedure.
I561-005-2:2022-C02 Perform vegetable and potato cuts.
I561-005-2:2022-C03 Perform cooking methods.
I561-005-2:2022-C04 Produce stocks.
I561-005-2:2022-C05 Produce thickening agents.
I561-005-2:2022-C06 Produce mother sauces.
I561-005-2:2022-C07 Produce soups (basic)
I561-005-2:2022-C08 Produce vegetable dishes.
I561-005-2:2022-C09 Produce salads.
I561-005-2:2022-C10 Produce appetizers.
I561-005-2:2022-C11 Produce sandwiches.
I561-005-2:2022-C12 Produce breakfast dishes.
I561-005-2:2022-C13 Produce coupe desserts.
I561-005-2:2022-C02 Perform vegetable and potato cuts.
I561-005-2:2022-C03 Perform cooking methods.
I561-005-2:2022-C04 Produce stocks.
I561-005-2:2022-C05 Produce thickening agents.
I561-005-2:2022-C06 Produce mother sauces.
I561-005-2:2022-C07 Produce soups (basic)
I561-005-2:2022-C08 Produce vegetable dishes.
I561-005-2:2022-C09 Produce salads.
I561-005-2:2022-C10 Produce appetizers.
I561-005-2:2022-C11 Produce sandwiches.
I561-005-2:2022-C12 Produce breakfast dishes.
I561-005-2:2022-C13 Produce coupe desserts.