Kursus TVET
Perkhidmatan Penyediaan dan Pembuatan Makanan

HT-012-4:2011

Pengenalan Kursus

Pelajar akan diberikan pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali berdasarkan proses kerja sebenar mengikut piawaian kemahiran persediaan asas sehingga ke tahap yang tinggi dalam penyediaan memasak pelbagai jenis makanan tempatan dan antarabangsa dan teknik serta kaedah memasak mengikut prosedur yang ditetapkan bagi menjamin hasil produk yang berkualiti, menarik dan bersih selaras dengan kehendak industri

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Diploma Kemahiran Malaysia / Diploma Tahap 4 / Diploma Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Boleh membaca, menulis, mengira & 16 tahun keatas
1.1 SKM 3

Penyediaan & Pembuatan Makanan [HT-012-3:2012] Atau

Penyelia/Ketua Seksyen Penyediaan Makanan [L-040-3] Atau

OPERASI SENI KULINARI [I561-005-3:2022] Atau

Penyelia/Ketua Seksyen Penyediaan Makanan [L-041-3]


Atau

1.2 Had umur pemohon

Umur Minimum : 18
Umur Maksimum : 100


Tempoh Pengajian
15 Bulan

Prospek Kerjaya
Lecturer Celebrity Chef Personal Chef for Celebrity and Royalty Food Promoter for Multinational Food Company Marketing Executive for food and beverage company

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
YP ADVANCED SKILLS
Alamat
KAMPUS UTAMA, JALAN DATO' BAHAMAN, KUBANG BUAYA 25050 KUANTAN PAHANG DARUL MAKMUR

PREMIS TAMBAHAN
JALAN DATO' ABDULLAH, TAMAN GELORA, 25050 KUANTAN,
PAHANG DARUL MAKMUR
Negeri
PAHANG
Penyelaras
SITI NORAISHAH BINTI A. BAKAR
Telefon
09-5671333
Emel
noraishah@ypas.edu.my
Laman Web
www.ypas.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Seni Kulinari adalah satu kursus dalam bidang masakan, penyediaan makanan , pembuatan kek atau roti yang menonjolkan tatasajian dan kemahiran bagi mengetengahkan makanan dari tahap penyediaan sehingga penghidangan.