Kursus TVET
PEMBUATAN PASTRI

HT-014-2:2011

Pengenalan Kursus

Pelajar akan diajar mengenai pendedahan tentang asas pembuatan produk pastri dan bakeri seperti Asas Kek, Roti, Biskut, Kuih Muih dan Puding

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Warganegara
1.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

2. Umur
2.1

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 45


Dan

3. Berminat dalam TVET (Kemahiran)
3.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

4. Syarat Tambahan
4.1
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
2. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Dan

5. Syarat Umum
5.1

Syarat Umum:
1. Boleh mengurus diri bagi pemohon pemegang kad OKU atau pelajar dari Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI)


Tempoh Pengajian
6 Bulan

Prospek Kerjaya
1. Pembantu Penyediaan Makanan (Produk Pastri dan Bakeri)
2. Penggaya makanan, blogger atau pempengaruh sosial media (kategori makanan)
3. Usahawan

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
ICYM TVET CENTRE KOLEJ YAYASAN MELAKA
Alamat
NO.1 JALAN BUKIT SEBUKOR
Negeri
MELAKA
Penyelaras
ROSLINDA BT SHAKH ABDULLAH
Telefon
06-2817732
Emel
info@kym.edu.my
Laman Web
www.icym.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. Kaedah latihan 70% amali dan 30% teori
2. Silibus / Topik yang akan dipelajari adalah:
a) Batter And Dough Preparation
b) Filling And Creams Preparation
c) Pudding Preparation
d) Cookies Preparation
e) Malaysian Desserts and Kuih Preparation
f) Cakes Preparation
g) Pastry Product and Material Handling
h) Safety, Health and Hygiene Practices
i) Pastry Product Sales & Marketing
j) Soft And Hard Roll Preparation